ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Κεφάλαια άνω των 5,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Κεφάλαια άνω των 5,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Μέτρα, προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ, έχει υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης να προέρχεται από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.

Όπως αναφέρει με έγγραφό του στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, τα μέτρα στήριξης αφορούν επιδοτούμενα δάνεια και εγγυήσεις, επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων δανείων, κάλυψη των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, με επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

«Το σύνολο των Περιφερειών, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, έχουν ενεργοποιήσει τη δράση για την παροχή μη επιστρεπτέων κεφαλαίων κίνησης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με άμεσες επιχορηγήσεις για κεφάλαια κίνησης, έχοντας παράλληλα την έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για υπερδέσμευση των διαθέσιμων πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με ποσό που προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το προσεχές διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID 19 πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΠΜΕ)», μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ και αφορά σε εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης. Έχει ακόμη, ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News