BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έβαλαν «τέλος» στο 5ήμερο πτωτικό σερί

Στις 837 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έβαλαν «τέλος» στο 5ήμερο πτωτικό σερί

Το πενθήμερο καθοδικό σερί διέκοψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπερασπίστηκε με αποτελεσματικότητα τις στηρίξεις των 830 μονάδων, παρά την επαναφορά των ρευστοποιήσεων στον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,63% και ενισχύθηκε στις 837,09 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (831,86 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 829,76 έως 838,61 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά -συγκριτικά με χθες- επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 57 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις και την έντονη μεταβλητότητα, αφενός διατήρησε το ψυχολογικό όριο των 830 μονάδων, αφετέρου ανέκοψε το καθοδικό σερί, το οποίο «μέτρησε» πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις.

Κι αυτό, χάρη στην αλλαγή κλίματος, η οποία εδράστηκε τόσο στην Εθνική Τράπεζα (σ.σ. επίκειται η έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής) όσο στη Lamda Development (σ.σ. εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη απόδοση της κυριότητας του 30% της έκτασης του Ελληνικού στην εισηγμένη).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς συνέχισαν να ασκούν σημαντικές πιέσεις (-10%), εντείνοντας τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οι αναλυτές να αναμένουν παγίωση της τρέχουσας κατάστασης έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την επερχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Πέραν, άλλωστε, του ζητήματος της συμμετοχής των παλαιών μετόχων, επιφυλάξεις για τους όρους της διαδικασίας φαίνεται ότι διατυπώνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο δεν κατάφερε χθες να καταλήξει σε αποφάσεις, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Ανησυχία για τον τουρισμό (;)

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκύψει και με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, καθώς ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η διατήρηση των lockdowns στην Ευρώπη καθιστούν έωλο το έγκαιρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, στο οποίο έχει «ποντάρει» το οικονομικό επιτελείο. 

Αυτοί οι φόβοι, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποτυπώνονται κυρίως στις μετοχές των αεροπορικών – εμπορικών εταιρειών. «Σαν αποτέλεσμα, οι εξελίξεις αναστέλλουν το ανοδικό momentum στο Χ.Α. και εισάγουν τη διαδικασία συσσώρευσης για το Γ.Δ. με τις 820 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξής του» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Κέρδη με το βλέμμα στην Εθνική Ασφαλιστική

Ο τραπεζικός κλάδος, με εξαίρεση τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, κατέφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, αν και προς ώρας δείχνει «ανίκανος» να προσεγγίσει εκ νέου τις 575 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, ο κλαδικός δείκτης έκλεισε στο +0,63% και τις 524,65 μονάδες, «ξεκολλώντας» από τα επίπεδα των 520 μονάδων.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία την Τρίτη έκλεισε στο +12%, επανήλθε σε καθεστώς πωλήσεων, υποχωρώντας κατά 10% και διολισθαίνοντας στο 0,43 ευρώ. Κι αυτό, παρά τη θετική εκκίνηση, η οποία έφθασε έως και το +6%. Ως εκ τούτου, οι σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του 2021, εκτινάχθηκαν εκ νέου κοντά στο 65%.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 1,2%, χάρη στην επικείμενη ανακοίνωση πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital. Από την πλευρά της, η Alpha Bank έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,90 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των κερδοφόρων οικονομικών μεγεθών του 2020, αλλά και της προαναγγελίας νέας τιτλοποίησης, ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο +1,7% βρέθηκε, τέλος, η Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,11% 0,904 ευρώ
  • Attica Bank 1,23% 0,206 ευρώ
  • Eurobank 1,72% 0,6998 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,24% 2,44 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -10,67% 0,4297 ευρώ

Στηρίγματα από ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατόρθωσαν να βγουν «νικητές» από την άτυπη «μάχη» με τους πωλητές, κυρίως χάρη στο +3% της μετοχής του ΑΔΜΗΕ. Άνοδο κατά 2,1% εμφάνισε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μία «ανάσα» από το +3% έκλεισε η μετοχή της Aegean, η οι οποία κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές απώλειες.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis διολίσθησε κατά 3%, καθώς το lockdown επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις του 2020. Την ίδια ώρα, απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν οι μετοχές των Σαράντης – ΟΛΠ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε σταθεροποιητικά (0,14%) εν μέσω των μετοχικών εξελίξεων και εν όψει των αποφάσεων για την ΑΜΚ, ύψους 120,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 74 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 34 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 56,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News