BUSINESS & FINANCE

«Πράσινο» φως από την Κομισιόν για στήριξη 100 εκατ. στην  Energean

Μετά την Aegean… η  Energean

«Πράσινο» φως από την Κομισιόν για στήριξη 100 εκατ. στην  Energean

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε στήριξη συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ –μέσω δυο διαφορετικών μέτρων- για την Energean Oil & Gas, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, κρίνοντας ότι η εταιρεία πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού και αντιμετωπίζει δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά.

Η στήριξη θα δοθεί αφενός μέσω κρατικής εγγύησης για δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean (με εμπορικές τράπεζες)  και αφετέρου δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει η εταιρεία από το ελληνικό κράτος. Η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τα τέλη του έτους (αφού προηγηθούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις), θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά το επόμενο δωδεκάμηνο και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών. Σημειώνεται ότι το «πράσινο φως» από την Κομισιόν δόθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σχήμα της στήριξης θα ήταν συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.

Κύκλοι της Energean μιλώντας προς το «MR» σημείωσαν ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα  δώσει στην εταιρεία την απαραίτητη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει το business plan της που έχει παρουσιάσει ήδη από το καλοκαίρι του 2020  και να αναδιαρθρώσει την δραστηριότητα στον Πρίνο –το μοναδικό  «ενεργό»  πεδίο εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή- ώστε να τεθεί σε σύγχρονες βάσεις και να μην είναι εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Επιτροπής,  η εταιρεία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού.

Το σχέδιο της Energean στοχεύει αφενός στην επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα «Έψιλον», αφετέρου στη διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων -μετά από περίπου 15 έτη-, στο πλαίσιο του νέου project “Πράσινος Πρίνος» που θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτού του νέου project, η εταιρεία έχει υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης άνθρακα και μικρής κλίμακας μονάδας «μπλε» υδρογόνου κοντά στην παλιά πετρελαιοπαραγωγή του Πρίνου, η οποία έχει προταθεί και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα βασικά σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου προβλέπουν -μεταξύ άλλων- επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» και για μετατροπές που θα περιορίσουν τους εκπεμπόμενους ρύπους και αναβαθμίσεις στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σημειώνεται ότι στα 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Energean έχει επενδύσει περί τα 460 εκατ. ευρώ. Παρά τη χαμηλή παραγωγή, ο Πρίνος έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και την τοπική οικονομία περί τα 500 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας την απασχόληση και σημειώνοντας καλές επιδόσεις στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News