Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 16:41
BUSINESS & FINANCE

Εμβόλια: Αυστηρότερο έλεγχο στις εξαγωγές προτείνει η Κομισιόν

Τα φορτία των εμβολίων θα κρίνονται με βάση τον ρυθμό εμβολιασμών και τις εξαγωγές εμβολίων της χώρας προορισμού

Εμβόλια: Αυστηρότερο έλεγχο στις εξαγωγές προτείνει η Κομισιόν

Αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να επηρεάσουν χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από την Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπό τους αυστηρότερους ελέγχους, τα φορτία των εμβολίων θα κρίνονται με βάση τον ρυθμό εμβολιασμών και τις εξαγωγές εμβολίων της χώρας προορισμού.

Στο εξής, η Κομισιόν θα λαμβάνει υπόψη της δύο πρόσθετους παράγοντες: Την αμοιβαιότητα και την αναλογικότητα, είπε ο Dombrovskis.

«Εάν μία χώρα προορισμού, η οποία έχει μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα, περιορίζει τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή συστατικών τους, είτε με νόμο είτε με άλλο τρόπο, ίσως να αρμόζει να εξετάσουμε εάν οι εξαγωγές προς τη χώρα αυτή δικαιολογούνται»,  εξήγησε.

«Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναλογικότητα, που σημαίνει να βρίσκουμε τη σωστή ισορροπία. Οι χώρες μέλη της Κομισιόν θα εξετάζουν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού –συγκεκριμένα την επιδημιολογική κατάσταση, το ρυθμό εμβολιασμών και την υπάρχουσα διαθεσιμότητα των εμβολίων κορωνοϊού», πρόσθεσε ο Dombrovskis.

Στόχος των αλλαγών είναι να «έχουμε περισσότερη διαφάνεια στις εξαγωγές και να αποκτήσουμε μία πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει εκτός της Ε.Ε., ώστε να αποφύγουμε τυχόν παρακάμψεις των κανόνων», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Οι εξαγωγές προς χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που προμηθεύονται εμβόλια μέσω του προγράμματος COVAX δεν θα επηρεαστούν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την πρόταση, και την πανδημία γενικότερα, στη Σύνοδο Κορυφής, αύριο και την Πέμπτη. Εάν αποφασιστεί, ο μηχανισμός των εξαγωγών θα ισχύσει για έως και έξι εβδομάδες από την ενεργοποίησή του.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News