BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Κρατά» τις 830 μονάδες παρά το -7% της Πειραιώς

Στηρίγματα από Eurobank, AΔΜΗΕ, Aegean

Χρηματιστήριο: «Κρατά» τις 830 μονάδες παρά το -7% της Πειραιώς

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προς το παρόν υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα τις στηρίξεις των 830 μονάδων, παρά την επαναφορά των ρευστοποιήσεων στον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,26% και διαμορφώνεται στις 834,02 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (831,86 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες -από 829,76 έως 835,01 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά -συγκριτικά με χθες- επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 28 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της ημέρας.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, προς ώρας διατηρείται σταθερά άνω των 830 μονάδων, ενώ καταβάλλει προσπάθεια ανακοπής του καθοδικού σερί, το οποίο ήδη «μετράει» πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούν να ασκούν σημαντικές πιέσεις, εντείνοντας τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οι αναλυτές να αναμένουν παγίωση της τρέχουσας κατάστασης έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την επερχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Πέραν, άλλωστε, του ζητήματος της συμμετοχής των παλαιών μετόχων, επιφυλάξεις για τους όρους της διαδικασίας φαίνεται ότι διατυπώνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο δεν κατάφερε χθες να καταλήξει σε αποφάσεις, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Ανησυχία για τον τουρισμό (;)

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκύψει και με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, καθώς ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η διατήρηση των lockdowns στην Ευρώπη καθιστούν έωλο το έγκαιρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, στο οποίο έχει «ποντάρει» το οικονομικό επιτελείο. 

Αυτοί οι φόβοι, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποτυπώνονται κυρίως στις μετοχές των αεροπορικών – εμπορικών εταιρειών. «Σαν αποτέλεσμα, οι εξελίξεις αναστέλλουν το ανοδικό momentum στο Χ.Α. και εισάγουν τη διαδικασία συσσώρευσης για το Γ.Δ. με τις 820 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξής του» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

«Αντιστέκεται» η Eurobank

Ο τραπεζικός κλάδος, με εξαίρεση τη μετοχή της Eurobank, παραμένει σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας «ανίκανος» προς ώρας να προσεγγίσει εκ νέου τις 575 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κλαδικός δείκτης κινείται σήμερα οριακά θετικά στο +0,3% και τις 522 μονάδες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χθες έκλεισε στο +12% (σ.σ. παρότι βρέθηκε να χάνει έως και -13%), σήμερα επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 7%. Κι αυτό, παρά τη θετική εκκίνηση, η οποία έφθασε έως και το +6%. Έτσι, οι σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του 2021, αυτή την στιγμή, διαμορφώνονται κοντά στο 65%.

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank κινείται λίγο κάτω του 0,90 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των κερδοφόρων οικονομικών μεγεθών του 2020, αλλά και της προαναγγελίας νέας τιτλοποίησης, ύψους 2 δισ. ευρώ. Σημαντικά στηρίγματα, από την πλευρά της, παρέχει η Eurobank, η οποία ανακτά το επίπεδο του 0,7 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα, τέλος, βρίσκεται οριακά κάτω του -1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,71% 0,8986 ευρώ
  • Attica Bank -0,98% 0,2015 ευρώ
  • Eurobank +2,38% 0,7044 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,79% 2,391 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -7,07% 0,447 ευρώ

Στηρίγματα από Fourlis, Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν «μοιρασμένο». Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία ενισχύεται κατά 2,5%. Άνοδο κατά σχεδόν 2% εμφανίσει η μετοχή της Aegean, η οποία καταφέρνει να απορροφήσει τις πρωινές απώλειες.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis διολισθαίνει κατά 2,5%, καθώς το lockdown επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις του 2020. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις (-0,2% και +0,6% αντίστοιχα), εν μέσω των συνεχιζόμενων μετοχικών μεταβολών.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 60 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 34 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 55,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News