BUSINESS & FINANCE

Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει τη χαμηλή «πτήση» του 2021

Κατανάλωση και επενδύσεις μπορούν να διαψεύσουν την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%

Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει τη χαμηλή «πτήση» του 2021

Τονωτική «ένεση» στην αγορά με πρόσθετη δημόσια κατανάλωση 5 δισ. ευρώ και αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 7,5 δισ. ευρώ, εισηγείται για φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του για χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η παράταση του lockdown αναπροσαρμόζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του ΓΠΚΒ, το οποίο κάνει, πλέον, λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2021. Μάλιστα, εκτιμά ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για μία επιβράδυνση κατά περίπου δύο μονάδες σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 4,8% το τρέχον έτος. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ, αν ληφθεί υπόψη η αναθεωρημένη πρόβλεψη της έκθεσης του ΓΠΚΒ για ρυθμό 2,7%, «κατεβαίνει» κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ήτοι στα 167,5 δισ. ευρώ από 172 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Καθοριστικές παράμετροι για την εξέλιξη του ΑΕΠ είναι η κατανάλωση και οι εξαγωγές, καθώς επίσης και ο χρόνος απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Μάλιστα, στην έκθεση εκφράζεται έντονη ανησυχία για το πόσες από τις επιχειρήσεις, που παρέμειναν εκτός λειτουργίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΓΠΚΒ έχει «τρέξει» ένα σενάριο πρόσθετης στήριξης της οικονομίας, ώστε να περιοριστεί ή και να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος να φρενάρει η ανάπτυξη στο 2,7% την τρέχουσα χρονιά. Στο σενάριο αυτό, προβλέπεται μία αύξηση των μεταβιβάσεων στα 35 δισ. ευρώ (από τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός) και εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ύψος 7,5 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα αυτή, σύμφωνα με το σενάριο, μπορεί να κατευθυνθεί είτε σε μεταβιβάσεις είτε σε δημόσια κατανάλωση. Στην πρώτη περίπτωση ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2021 αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνεται σε 3,65%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης ξεπερνάει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες και γίνεται 4,84% (όσο δηλαδή προβλέπει ο προϋπολογισμός).

Όπως επισημαίνει το ΓΠΚΒ, οι σημαντικές διαφορές που παρουσιάζει ένα δεδομένο ύψος παρέμβασης, ανάλογα με την χρήση του, αναδεικνύουν την άποψη ότι η δημοσιονομική επέκταση μέσω αγορών αγαθών και υπηρεσιών (δημόσια κατανάλωση ή δημόσια επένδυση) έχει σαφώς ισχυρότερη επίδραση στο συνολικό ΑΕΠ σε σχέση με την επέκταση μέσω μεταβιβάσεων και απαλλαγών από φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις, παρά τη θετική επίδραση αυτών των παρεμβάσεων στη συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας το 2020.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News