Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 13:50
BUSINESS & FINANCE

Το σκάφος του Καντάφι και η νέα επανάσταση

Το σκάφος του Καντάφι και η νέα επανάσταση

Ο Λίβυος πρώην δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι είχε ονομάσει το 28μετρο σκάφος του «Τσε Γκεβάρα», από τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης. Στη δεύτερη ζωή του, το ταλαιπωρημένο σκαρί θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή μίας διαφορετικής επανάστασης, περιβαλλοντικής αυτή τη φορά, καθώς πρόκειται  να μετατραπεί στο πρώτο luxury ταχύπλοο μηδενικών ρύπων.

Τα νορβηγικά ναυπηγεία Green Yacht και το σχεδιαστικό στούντιο Coase Design συνεργάζονται για να το μεταμορφώσουν σε ένα σκάφος που θα κινείται με υδρογόνο και θα ονομάζεται «Hydrogen Viking», σύμφωνα με το TradeWinds.

Το Τσε Γκεβάρα, ένα Sunseeker Predator 95, έπεσε σε ύφαλο το 2012 στη Μάλτα και όπως είπαν οι άνθρωποι της Coase Design που το επιθεώρησαν σε ένα μαλτέζικο ναυπηγείο, όπου και πουλιόταν από την οικογένεια Καντάφι, βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Το σκάφος του Καντάφι και η νέα επανάσταση-1
φωτ.: Coase Design 

Πλέον, το σκαρί, που είχε τέσσερις καμπίνες και μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, έχει μεταφερθεί στα ναυπηγεία της Noryards BMV στην πόλη Μπέργκεν της Νορβηγίας, όπου οι μηχανές και οι δεξαμενές του ντίζελ απομακρύνθηκαν, δημιουργώντας χώρο για μία νέα σουίτα. Σύμφωνα με το σχέδιο, κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και ηλεκτρικές προπέλες πρόκειται να τοποθετηθούν κάτω από το σκαρί, ενώ για την τροφοδότησή του θα υπάρχουν επίσης μπαταρίες υδρογόνου της Toyota. Οι μόνοι ρύποι θα προέρχονται από το σύστημα πόσιμο νερού.

Το σκάφος του Καντάφι και η νέα επανάσταση-2
φωτ.: Coase Design

Το σκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς λόγους στη Σκανδιναβία, να μισθώνεται για εταιρικές εκδηλώσεις ή να πουληθεί σε κάποιον εύπορο αγοραστή, που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο.

Στο «Hydrogen Viking» θα διατηρηθεί η πολυθρόνα, στην οποία επιτρεπόταν να καθίσει μόνο ο ίδιος ο Καντάφι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το σκάφος θα επιστρέψει στις θάλασσες το 2022.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από TradeWinds

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News