BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής εν όψει Πειραιώς και πανδημίας

Στις 833 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής εν όψει Πειραιώς και πανδημίας

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να υπερασπίζεται τις στηρίξεις των 830 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις από το «μέτωπο» των τραπεζών και της πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,25% και διαμορφώνεται στις 833,94 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (831,86 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες -από 829,76 έως 835,01  μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά -συγκριτικά με χθες- επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο.

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά την πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη, με τους αναλυτές να αναμένουν παγίωση της παρούσας μεταβλητότητας έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την επερχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Πέραν του ζητήματος της συμμετοχής των παλαιών μετόχων, επιφυλάξεις για τους όρους της διαδικασίας φαίνεται ότι διατυπώνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο δεν κατάφερε χθες να καταλήξει σε αποφάσεις, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Ανησυχία για τον τουρισμό (;)

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκύψει και με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, καθώς ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η διατήρηση των lockdowns στην Ευρώπη καθιστούν έωλο το έγκαιρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Αυτοί οι φόβοι, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποτυπώνονται κυρίως στις μετοχές των αεροπορικών – εμπορικών εταιρειών. «Σαν αποτέλεσμα, οι εξελίξεις  αναστέλλουν το ανοδικό momentum στο Χ.Α. και εισάγουν τη διαδικασία συσσώρευσης για το Γ.Δ. με τις 820 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξής του» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την εν μέρει σταθεροποίηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, δείχνει «ανίκανος» προς ώρας να προσεγγίσει εκ νέου τις 575 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών. Σήμερα, εξάλλου, έχει εκκινήσει με οριακές μεταβολές, παραμένοντας στα επίπεδα των 520 μονάδες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χθες έκλεισε στο +12% (σ.σ. παρότι βρέθηκε να χάνει έως και -13%), δίνει συνέχεια την ανοδική αντίδραση, ενισχυόμενη κατά 6%. Άλλωστε, τα περιθώρια ανόδου είναι τεράστια, δεδομένου ότι οι απώλειες από τις αρχές του έτους υπερβαίνουν το 60%.

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank κινείται λίγο κάτω του 0,90 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των κερδοφόρων οικονομικών μεγεθών του 2020, αλλά και της προαναγγελίας νέας τιτλοποίησης, ύψους 2 δισ. ευρώ. Eurobank και Εθνική Τράπεζα καταγράφουν οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,91% 0,8968 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,2035 ευρώ
  • Eurobank +0,55% 0,6918 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,37% 2,401 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 6,07% 0,5102 ευρώ

Υπό πίεση η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει «μοιρασμένο». Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά σχεδόν 2,5% εν μέσω των αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Κατά 1,5% υποχωρεί και η μετοχή της Fourlis, καθώς το lockdown επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις του 2020. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ υποχωρούν κατά 1%, εν μέσω των συνεχιζόμενων μετοχικών μεταβολών.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 33 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 20 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 55,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News