ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ CASH REBATE

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του «Έτερος Εγώ 3»

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του «Έτερος Εγώ 3»

Ελαφρώς αυξημένος είναι ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου της δημοφιλούς σειράς της Cosmote TV «Έτερος Εγώ». Η σειρά μυθοπλασίας της Blond Productions είχε υπαχθεί στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate), που προβλέπει την επιδότηση του 35% (ποσοστό που αυξήθηκε στο 40% με μεταγενέστερη τροποποίηση του νόμου) των επιλέξιμων δαπανών, τον Ιούλιο του 2020.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από νεότερη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεων. Χριστόπουλου, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής, που διαμορφώνεται, πλέον, σε 1,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε επιλέξιμες δαπάνες της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ από τα οποία 372,2 χιλ. ευρώ είναι η επιχορήγηση.  Αυξήθηκε δηλαδή, ελαφρώς το ποσό της επιχορήγησης το οποίο τοποθετούνταν, βάσει της αρχικής απόφασης, σε 364 χιλ. ευρώ.

Για το «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές», τον πρώτο κύκλο της σειράς, το ποσό της επιχορήγησης είχε ανέλθει σε περίπου 300 χιλ. ευρώ. Ανάλογο ήταν το ποσό του cash rebate και για το «Έτερος Εγώ-Κάθαρσις» που προβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Νέες παραγωγές

Πρόσφατα, στο καθεστώς του cash rebate εντάχθηκαν και νέες παραγωγές. Σε αυτές ανήκουν η ταινία «Αδέσποτα κορμιά» με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 144,6 χιλ. ευρώ και ποσοστό επιχορήγησης 40%, ήτοι 57,8 χιλ. ευρώ. Οι ταινίες «Κυκλάδες» με επιχορήγηση 461,1 χιλ. ευρώ και προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 1,1 εκατ. ευρώ και «Μέλλοντες Χρόνοι» που επιχορηγείται με 80.000 ευρώ.

Τα χρηματοδοτικά κίνητρα σε συνδυασμό με τη φορολογική ελάφρυνση (tax relief) ύψους 30% που τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2020 φαίνεται ότι προσελκύουν ακόμη περισσότερα γυρίσματα οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης, η Ελλάδα «έκανε δυνατό come back εν μέσω κορωνοϊού». 

Όπως σημείωσε, μεγάλες παραγωγές από τις ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν γυρίσματα από την άνοιξη και μετά. Οι Ντάνιελ Κρεγκ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ματ Ντίλον είναι μερικοί από τους ηθοποιούς που θα πρωταγωνιστήσουν σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που προγραμματίζουν γυρίσματα στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Ήπειρο, τη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική. Οι παραγωγές πρόκειται να απασχολήσουν πολυπληθή συνεργεία και καστ, που θα αποτελούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Έλληνες τεχνικούς και ηθοποιούς.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News