BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Το comeback της Πειραιώς «κράτησε» τις 830 μονάδες

Στο +12% η Πειραιώς, στο +8% η Viohalco

Χρηματιστήριο: Το comeback της Πειραιώς «κράτησε» τις 830 μονάδες

Από έντονη μεταβλητότητα και διαρκείς εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία -παρά το «μάζεμα» των απωλειών και την αντίδραση της Τρ. Πειραιώς- δεν κατάφερε να αποφύγει -έστω και οριακά- την 5η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ανεπαίσθητες μεταβολές (-0,02%) και τερμάτισε στις 831,86 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (832,06 μονάδες). Ωστόσο, έκλεισε σχεδόν εννέα μονάδες υψηλότερα έναντι του χαμηλού ημέρας, δείγμα της ενδοσυνεδριακής στροφής των επενδυτών. 

Την ίδια ώρα, το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 823,73 έως 836,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 159 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη και πωλητή το ολλανδικό fund Reggeborgh. 

Η σημερινή συνεδρίαση, αναμφίβολα, στιγματίστηκε από τις έντονες μεταβολές στην Τρ. Πειραιώς, η οποία έβαλε «φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί, κλείνοντας στο +12,3%, παρότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν έως και το -13%. 

Η αλλαγή πλεύσης συντελέστηκε εν μέσω των σεναρίων για αλλαγές στους όρους της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), προς την κατεύθυνσης της στήριξης των παλαιών μετόχων. Νωρίτερα, άλλωστε, ο οίκος IIS υπολόγισε το πιθανό dilution από 280% έως 321%.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, παρά τη σημερινή ανοδική κίνηση, «μετράει» σωρευτικές απώλειες άνω του 65% σε σχέση με τις αρχές του 2021, ενώ η πτώση το προηγούμενο 4ήμερο υπερέβη το 55%, συντελώντας στην εξαΰλωση της αξίας της.

Ανησυχία για την πανδημία

Το κλίμα αβεβαιότητας, ταυτόχρονα, «ενισχύθηκε» κι από τις ανησυχίες για τους αργούς εμβολιαστικούς ρυθμούς στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο εντείνει την ανησυχία για το πότε ακριβώς θα εκκινήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. 

Το ζήτημα δε, αποκτά αυξημένη σημασία και για την Ελλάδα, η οποία «ποντάρει» πολλά στην προσεχή τουριστική περίοδο και την έλευση ξένων τουριστών. Κι όλα αυτά, ενώ ο εγχώριος αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τετραψήφια επίπεδα.

«Ανάχωμα» οι εταιρικές εξελίξεις

Από την άλλη πλευρά, το ανοδικό «story» της ελληνικής αγοράς, το οποίο κυριάρχησε τις προηγούμενες έξι – επτά εβδομάδες, «συντηρείται» από τις ευοίωνες εταιρικές εξελίξεις, και ιδίως τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων. Χθες, για παράδειγμα, η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ -έναντι στόχου για 75 εκατ. ευρω- μέσω της συμπληρωματικής έκδοσης του 5ετούς «βιώσιμου» ομολόγου της 18ης Μαρτίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα οικονομικά μεγέθη σε μια σειρά κραταιών επιχειρήσεων, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Ομίλου Τιτάνα, αποδεικνύουν ότι οι εισηγμένες παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τις αξιοσημείωτες «αντοχές» που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +3% από τις αρχές του 2021, υπολειπόμενος ωστόσο κατά 3,5% σε σχέση με το υψηλό έτους της περασμένης Τρίτης (862,36 μονάδες), με την εξελισσόμενη διόρθωση να «μετράει» ήδη πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.

«Μάζεψαν» τις απώλειες οι τράπεζες

Στον -πάντα- εμπροσθοβαρή τραπεζικό κλάδο, η αλλαγή κλίματος στην Τρ. Πειραιώς κατέστη αισθητή και στους υπόλοιπους τίτλους του κλάδου, ο οποίος κατάφερε να «μαζέψει» τις αρχικές απώλειες (-3,5%) στο -0,52%, με αποτέλεσμα να τερματίσει στις 521 μονάδες -δηλαδή περίπου 55 μονάδες μακριά από το υψηλό έτους (575 μονάδες) της περασμένης Τρίτης.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία παρέμεινε σε ρόλο «πρωταγωνίστη», κατόρθωσε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες (σ.σ. έφθασαν έως το -13%) και έκλεισε έντονα ανοδικά (+12,3%) στο 0,48 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, άμβλυνε τις πιέσεις και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο -0,8% και το 0,89 ευρώ, αν και νωρίτερα έχανε άνω του -5%. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε ήπια κάμψη κατά 1,4%, διατηρώντας το τεχνικό σημείο των 2,4 ευρώ, εν όψει και του διαφαινόμενου deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο -0,6% βρέθηκε τέλος, η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,88% 0,905 ευρώ
  • Attica Bank -0,73% 0,2035 ευρώ
  • Eurobank -0,58% 0,688 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,43% 2,41 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 12,38% 0,481 ευρώ

Ράλι για Viohalco, Αegean 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Viohalco κατόρθωσε να παράσχει σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη,,καταγράφοντας άλμα της τάξης του 8%. Κατά 4,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Aegean, η οποία ανέκτησε το χαμένο «έδαφος» από το χθεσινό -12%. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Ελλάκτωρ κατέγραψε άνοδο άνω του 3,45%, εν μέσω των σεναρίων για τη συμμετοχή των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη (Greenhill) στην προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 124 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή του Τιτάνα σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,4%, χάρη στο ρεκόρ 10ετίας στα αποτελέσματα EBITDA του 2020.

Στον αντίποδα, oι υψηλότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Fourlis, EXAE, ΕΛΠΕ, Μotor Oil και ΔΕΗ, οι οποίες εμφάνισαν απώλειες της τάξης άνω του 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2,4% και τα 14,6 ευρώ. 

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 55,8 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της Δευτέρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News