Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 17:15
ASTRAZENECA

Ε.Ε.-Βρετανία: Σκληρό παζάρι για τα εμβόλια που φτιάχνονται στην Ολλανδία

Ε.Ε.-Βρετανία: Σκληρό παζάρι για τα εμβόλια που φτιάχνονται στην Ολλανδία

Διατεθειμένη να επιτρέψει στη Βρετανία να πάρει μόνο ένα μικρό μέρος από τα εμβόλια που παράγει η AstraZeneca στην Ολλανδία, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμών της.

Καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται το πώς θα μοιράσουν τους περιορισμένους αριθμούς εμβολίων από τη νέα γραμμή παραγωγής της AstraZeneca που αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες, η Ε.Ε. επιμένει ότι θα πρέπει να πάρει τη μερίδα του λέοντος, αφού έχει μεγαλύτερο πληθυσμό και το εμβολιαστικό της πρόγραμμα δεν είναι τόσο προχωρημένο, όπως είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η Ευρώπη αρνείται μία μοιρασιά 50/50, καθώς θεωρεί ότι τα εμβόλια θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει τη Βρετανία με «μπλόκο» στις εξαγωγές, εκτός και εάν οι δύο πλευρές μπορέσουν να καταλήξουν σε μία μεταξύ τους συμφωνία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη θα προτείνει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές την Τετάρτη. Η Κομισιόν θέλει να μπορεί ευκολότερα να μπλοκάρει την έξοδο φορτίων από την Ε.Ε., εάν οι κατασκευαστές τους δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι η AstraZeneca πρόκειται να παραδώσει λιγότερες από τις μισές δόσεις σε σχέση με εκείνες που έχει συμφωνήσει τα πρώτα τρίμηνα του 2021, είναι σαφές ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν.

Η Ευρώπη πιστεύει ότι η Astra έχει κάνει «διπλές κρατήσεις» για τα εμβόλια που θα παράξει, για αυτό και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ρίξει στο τραπέζι την πιθανότητα η παραγωγή του εργοστασίου της Ολλανδίας να μοιραστεί μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εκτιμάται ότι παράγει 5 εκατ. δόσεις το μήνα.

Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να κάνει προσεκτικές κινήσεις, αφού στην περίπτωση που οι Βρετανοί προχωρήσουν σε αντίποινα, ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο  η προμήθεια εμβολίων από τις Pfizer και Moderna, οι οποίες παραγγέλνουν συστατικά των σκευασμάτων τους από τη Βρετανία.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News