Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 14:36
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Σταθεροποιείται η λίρα, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Η επόμενη ημέρα του sell - off

Τουρκία: Σταθεροποιείται η λίρα, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζουν τα τουρκικά assets, μετά τη «Μαύρη» Δευτέρα που βίωσαν νόμισμα, μετοχές και ομόλογα, εξαιτίας της απόφασης του Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει αιφνιδίως τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λίρα ενισχύεται σήμερα πέριξ του 1% και διαμορφώνεται σε 7,8955 λίρες/δολάριο και σε 9,4085 λίρες/ευρώ, ανακόπτοντας τις ισχυρές πιέσεις της χθεσινής ημέρας, οι οποίες έφθασαν έως και το -15%.

Η τάση σταθεροποίησης εκδηλώνεται και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο δείκτης Borsa 100, μετά το χθεσινό -10%, εμφανίζει οριακές απώλειες κάτω του 1% και διαμορφώνεται στις 1.366,81 μονάδες.

Στον αντίποδα, βέβαια, οι πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα παραμένουν υψηλές, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 116 μονάδες βάσης και εκτινάσσεται στο 19,235%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

Το βράδυ της Δευτέρας, στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης S&P 500 διαβεβαίωσε ότι παρά την ανάφλεξη των ανησυχιών για τη γειτονική χώρα, το σενάριο της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. «Παρότι λοιπόν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, το βασικό μας σενάριο δεν είναι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αιφνίδια «κατατόμηση» του πρώην -πλέον- κεντρικού τραπεζίτη, Νασί Αγκμπάλ, αυξάνει τις ανησυχίες για μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ένα σενάριο απολύτως καταστροφικό για την τουρκική λίρα, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού (σχεδόν 16% τον Φεβρουάριο).

Ο Νασί Αγκμπάλ φαίνεται ότι «πλήρωσε» την επιλογή του να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων -από 10,25% σε 19% σε μόλις τέσσερις μήνες- σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της νομισματικής κανονικότητας στην Τουρκία.

Όμως, αυτή η ορθόδοξη νομισματική πολιτική έβρισκε και βρίσκει κάθετα αντίθετο τον «Σουλτάνο», ο οποίος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια είναι αυτά που πυροδοτούν την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, πλήττοντας παράλληλα τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.

Εξάλλου, ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, θεωρείται «θιασώτης» των πολιτικών Ερντογάν, επικρίνοντας πολλάκις τον προκάτοχό του για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Έτσι, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, φοβούμενοι νέο κύμα εκροών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News