ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Μπλόκο Κουτσολιούτσων στην εξυγίανση της Folli Follie-Τα επόμενα βήματα

Μπλόκο Κουτσολιούτσων στην εξυγίανση της Folli Follie-Τα επόμενα βήματα

Κατεψήφισαν, ως αναμενόταν, κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της Folli Follie οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που ελέγχουν ποσοστό της τάξεως του 38%. Οι δύο πρώην επικεφαλής της εταιρείας έχουν κατεθέσει υπομνήματα όπου παραθέτουν τις θέσεις τους γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανση της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία είναι εις βάρος των συμφερόντων τους, του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και των πιστωτών της Folli Follie. Σημειώνεται ότι η έκτακτη γ.σ. πραγματοποιήθηκε σήμερα με απαρτία 50,9%.

Η ανακοίνωση του Δ.Κουτσολιούτσου

Ο Δ.Κουτσολιούτσος αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Παραστάθηκα σήμερα 22.3.2021 δια των πληρεξουσίων δικηγόρων μου στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Folli Follie AEBTE προκειμένου να εκφέρω τη γνώμη μου, όπως μου ζητήθηκε, για τη Συμφωνία Εξυγίανσης που έχει υπογράψει η Διοίκηση της εταιρείας με τους πιστωτές της. Δυστυχώς ήμουν αναγκασμένος να καταψηφίσω την πρόταση εξυγίανσης γιατί αυτή αφενός δεν πληροί τους όρους τους νόμου, και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το δικαστήριο, και αφετέρου γιατί το Επιχειρηματικό Σχέδιο που τη συνοδεύει είναι βασισμένο σε πλασματικά στοιχεία που ακόμη και αν ήθελαν υποτεθούν αληθινά, και πάλι η εταιρεία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει στην ανεργία.

Ειδικότερα, η Συμφωνία Εξυγίανσης θα πρέπει να απορριφθεί αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο γιατί δεν την έχει αποδεχθεί το 40% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων πιστωτών, και ειδικότερα η Attica Bank που διατηρεί προσημείωση υποθήκης, αλλά και δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία καλούνται να επιτρέψουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας προς τους πιστωτές χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την υποχρέωση να εξοφλήσει τις ρυθμισμένες οφειλές προς αυτά. Το ίδιο ισχύει για τους πρώην εργαζόμενους, των οποίων οι απαιτήσεις για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις παραμένουν επίσης στην απογυμνωμένη από περιουσιακά στοιχεία παλιά εταιρεία.

Μοναδικός κερδισμένος από τη Συμφωνία Εξυγίανσης είναι το επενδυτικό σχήμα -αγνώστων λοιπών στοιχείων- με το ευφάνταστο όνομα ARENA το οποίο παρείχε στην εταιρεία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση 13.007.018,00 ευρώ με υπερπρονόμιο εξασφάλισης πάνω στα ακίνητα ΜΙΝΙΟΝ και Κορωπίου (αξίας κατά τη Διοίκηση της Εταιρείας 23.500.000,00 ευρώ). Στο Επιχειρηματικό Σχέδιο δεν προβλέπεται η αποπληρωμή της χρηματοδότησης αυτής, οπότε η απώλεια των ακινήτων είναι πλέον δεδομένη. Από τα χρήματα αυτά 7.750.000,00 ευρώ έχουν ήδη δοθεί για εξόφληση τιμολογίων πάσης φύσεως συμβούλων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία και το αντικείμενο της επιχείρησης.

Το αβάσιμο του Επιχειρηματικού Σχεδίου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το κατεχόμενο πακέτο μετοχών της DUFRY αναφέρεται στο ισοζύγιο της 30.9.2020 που επισυνάπτεται στην αίτηση επικύρωσης της Συμφωνίας Εξυγίανσης προς το δικαστήριο ως έχον αξία 99.995.501,28 ευρώ τη στιγμή που την ίδια ημέρα οι μετοχές αυτές διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης προς 38.272.972,97 ευρώ (διαφορά 61.722.528,97 ευρώ). Στο ίδιο ισοζύγιο οι απαιτήσεις από πελάτες φέρονται να ανέρχονται σε 22.414.004,18 ευρώ ενώ για την ίδια ημέρα (30.9.2020) το Επιχειρηματικό Σχέδιο προσδιορίζει τις απαιτήσεις από πελάτες σε 37.537.405,30 ευρώ (διαφορά 15.123.401,12 ευρώ)!

Το μελανότερο ωστόσο σημείο της Συμφωνίας Εξυγίανσης έγκειται στο ότι δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση των πιστωτών, που θα καταστούν πλέον κάτοχοι του 90% της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο Λουξεμβούργο, ότι θα συνεχίσουν την εμπορική δραστηριότητα της επιχείρησης μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα. Έτσι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγείται μετά την απογύμνωσή της από όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην πτώχευση και οι εργαζόμενοι στα σημεία πωλήσεων οδηγούνται και αυτοί στην ανεργία, με προκάλυμμα μια δήθεν εξυγίανση που δεν έχει οποιαδήποτε προοπτική και εχέγγυο επιτυχίας.

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους που περιγράφω στην αναλυτική αιτιολόγηση της ψήφου μου που παρέδωσα σήμερα στον γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης για να περιληφθεί στα Πρακτικά της (επισυνάπτεται), αρνούμαι να εγκρίνω το υπογραφέν Σχέδιο Εξυγίανσης και καλώ τη Διοίκηση της εταιρείας να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις που να ανταποκρίνονται στο συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, πιστωτών, εργαζομένων, μετόχων, Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Τέλος, απευθύνω μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως για μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία: Για παράδειγμα, τα πρόσωπα που άσκησαν τη διοίκηση της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια διαχειρίστηκαν ταμειακά διαθέσιμα συνολικού ύψους 253.370.000,00 ευρώ και δηλώνουν σήμερα ότι έχουν απομείνει στο ταμείο μόλις 820.000,00 ευρώ. Οικονομικές καταστάσεις έχουν να δημοσιευθούν από τη χρήση 2018. Πότε και ποιος θα λογοδοτήσει άραγε πού δαπανήθηκαν σε δυόμισι χρόνια 252.550.000,00 ευρώ;”

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον διορισμό του ειδικού εντολοδόχου, που διαθέτει την εξουσία να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου των Δ.και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Υποκαθιστά δηλαδή τον μέτοχο που αρνείται να συναινέσει, υπό την προϋπόθεση ότι η διοίκηση της υπό εξυγίανση εταιρείας θα λάβει ασφαλιστικά μέτρα για την τοποθέτηση του εντολοδόχου. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι η άρνηση του μετόχου θεωρείται καταχρηστική, επειδή χωρίς την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης ο οφειλέτης θα πτωχεύσει.

Η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie αποτελεί το «τελευταίο μίλι» στην πορεία για την αναδιάρθρωση της εταιρείας υπό τη διοίκηση που διόρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Φεβρουάριο του 2020. Το 546 σελίδων κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, που αποκάλυψε η «Κ» στα τέλη Ιανουαρίου, προβλέπει ότι η εταιρεία θα αποδώσει το 32% των συνολικών χρεών της, ενώ υπολογίζεται ότι ποσό της τάξεως των 349 εκατ. ευρώ (68% των υποχρεώσεων) θα διαγραφεί. Λόγω εξάλλου του μεγάλου «κουρέματος», οι ομολογιούχοι θα αποκτήσουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie στις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. Στον αντίποδα, οφειλές ύψους 15,8 εκατ. ευρώ προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και εργαζομένους (ενέγγυοι πιστωτές) εξοφλούνται πλήρως.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι δανειστές (συμβαλλόμενοι πιστωτές), που εκπροσωπούν το 96,29% του συνόλου των υποχρεώσεων, θα λάβουν μετοχές και ομολογίες της νέας Folli Follie, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Οπως και ότι θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo), που υπόκεινται στο δίκαιο του Λουξεμβούργου, κατ’ απαίτηση των ομολογιούχων, με στόχο η αναδιάρθρωση να προχωρήσει γρηγορότερα. 

Για φέτος, η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει έσοδα 84 εκατ. ευρώ και ζημίες 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα «γυρίσουν» σε κέρδη 115 εκατ. ευρώ το 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News