BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Άμυνα» στις ρευστοποιήσεις – Επιμένουν οι πιέσεις στην Πειραιώς

Στο -5,5% η Τρ. Πειραιώς, στο +2% η Motor Oil

Χρηματιστήριο: «Άμυνα» στις ρευστοποιήσεις – Επιμένουν οι πιέσεις στην Πειραιώς

Οριακές μεταβολές καταγράφει στην έναρξη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη πτώση της τάξης του 0,20% και διαμορφώνεται στις 831,40 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (833,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες – από 826,87 έως 833,80 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 8 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα των προηγούμενων έξι ανοδικών εβδομάδων, τα οποία έδωσαν στον Γενικό Δείκτη σωρευτικά κέρδη της τάξης του 13%.

Αφορμή αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος και ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι όροι υλοποίησης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, επιδρούν σημαντικά στις διακυμάνσεις των τίτλων και στην αύξηση της μεταβλητότητας όλου του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, οι συνολικές απώλειες των τραπεζών εκτινάχθηκαν στο +9,5%, με αποτέλεσμα την εξάλειψη όλων των κερδών από τις αρχές του 2021, ενώ οι απώλειες της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε άνω του 40%. 

Από την άλλη πλευρά, οι πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις σε ΔΕΗ – Motor Oil, αλλά και η έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum της Λεωφόρου Αθηνών, το οποίο εκτιμάται ότι θα «ξεδιπλωθεί» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς. 

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές, αρνητικός «πρωταγωνιστής» είναι η τουρκική λίρα, η οποία παρουσιάζει σχεδόν διψήφιες απώλειες, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, λόγω της απόφασης του τελευταίου να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (σ.σ. από 17% σε 19%).

Οι τριγμοί στο νόμισμα της γειτονικής χώρας επεκτείνονται και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο στο ξεκίνημα της εβδομάδας υποχωρεί κατά σχεδόν 9%, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του 2021. 

Αντιστέκονται οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, η Τρ. Πειραιώς εξακολουθεί να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να παραμείνει «καθηλωμένος» στις 520 μονάδες, καταγράφοντας οριακές μεταβολές και απέχοντας 55 μονάδες σε σχέση με το υψηλό 12μηνου (575 μονάδες). 

Η μετοχή της Πειραιώς, ειδικότερα, υποχωρεί κατά σχεδόν 5,5% και διολισθαίνει στα επίπεδα του 0,50 ευρώ. Αντίθετα, αισθητά βελτιωμένη είναι η «εικόνα» στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να ανακτά το τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,48% 0,9032 ευρώ
  • Attica Bank -0,94% 0,21 ευρώ
  • Eurobank -0,23% 0,6898 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,71% 2,41 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -5,49% 0,506 ευρώ

Στο +2% η Motor Oil

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο. Μέχρι στιγμής, πέραν των τραπεζικών συναλλαγών, η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της Motor Oil, η οποία βρίσκεται στο +2%, χάρη στο ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ με απόδοση μόλις 1,9%. Κατά 1% ενισχύονται και οι μετοχές των Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,3%, διόρθωνοντας ελαφρώς μετά τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων (+20% από τις αρχές του 2021). Έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στον τίτλο της Aegean, η οποία διολισθαίνει άνω του -3% εν όψει της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, τέλος, βρίσκονται στο -1,1% και το -1,3%, αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 55,8 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News