Business & Finance Κυριακή 21/03/2021, 13:06
BUSINESS & FINANCE

Saudi Aramco: Μείωση κερδών 45% για το 2020

Saudi Aramco: Μείωση κερδών 45% για το 2020

Σημαντική μείωση κερδών ανακοίνωσε ο γίγαντας του πετρελαίου Saudi Aramco για το 2020, καθώς τα lockdowns σε όλο τον κόσμο μείωσαν τη ζήτηση για καύσιμα. 

Τα κέρδη της για το 2020 μειώθηκαν κατά 45%, στα 49 δισ. δολάρια, όμως οι μέτοχοι της Saudi Aramco θα λάβουν μερίσματα συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. 

Η Saudi Aramco μίλησε για μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην πρόσφατη ιστορία. 

Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά ένα πέμπτο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς οι κυβερνήσεις προσγείωσαν τα αεροπλάνα, έκλεισαν τις βιομηχανίες και περιόρισαν τις καθημερινές δραστηριότητες, μειώνοντας τη ζήτηση για ενέργεια και καύσιμα. 

Άλλες μεγάλες πετρελαϊκές, όπως οι Royal Dutch Shell και BP είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά. Η  Exxon Mobil, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία των ΗΠΑ, εμφάνισε την πρώτη της ζημιογόνο χρήση. 

Από το Δεκέμβριο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει στα 64,5 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, δηλώνει ότι η εταιρεία βλέπει αύξηση της ζήτησης στην Ασία και θετικά σημάδια σε άλλες αγορές. «Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς οι κυβερνήσεις και οι αρχές σε όλο τον κόσμο ανοίγουν εκ νέου τις οικονομίες», σημειώνει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News