Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μακρύς ο δρόμος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μακρύς ο δρόμος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατεθεί ακόμη και για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική. 

Ενδεικτικό είναι ότι χθες, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων δεν έγινε καμία αναφορά από τα κυβερνητικά στελέχη σε άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, πέραν αυτής που αποφασίστηκε να ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου, και αφορά στα κομμωτήρια και στις επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις δεν έγιναν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, ως είθισται έως τώρα, όταν πρόκειται να επανεκκινήσουν σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες. 

Αν και στόχος παραμένει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου να γίνει στις 29 Μαρτίου, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο «MR» δεν αποκλείουν μετάθεση του ανοίγματος των φυσικών εμπορικών καταστημάτων εντός του Απριλίου. 

Το γεγονός, άλλωστε, ότι δεν επετράπη η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών δήμων με αυτοκίνητο, σημαίνει αυτομάτως ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη το λιανεμπόριο, δεδομένου μάλιστα ότι εξαρχής έχει απορριφθεί ως σενάριο η εφαρμογή γεωγραφικών περιορισμών για τα ψώνια. 

Δύο ακόμη λόγοι βρίσκονται πίσω από την καθυστέρηση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου: πρώτον, ότι κυβέρνηση και εμπορικός κόσμος θέλουν εξαρχής το άνοιγμα να γίνει κανονικά, με λειτουργία δηλαδή των φυσικών καταστημάτων και όχι με την εφαρμογή των μοντέλων click away και click in shop και δεύτερον, δεν επιθυμούν να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα καταστήματα πριν από το Πάσχα, σενάριο καταστροφής για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα δημόσια έσοδα. 

Όπως άλλωστε επισημαίνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, οι χειμερινές εκπτώσεις έτσι κι αλλιώς έχουν οριστικά χαθεί για τον κλάδο, ενώ ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά μήνας χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης. 

Από σήμερα, εξάλλου, σταματά η δυνατότητα έστω και μερικής λειτουργίας κάποιων κατηγοριών εμπορικών καταστημάτων (με click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και για τα βιβλιοπωλεία και με click away για τα υπόλοιπα καταστήματα) σε πέντε ακόμη περιοχές της χώρας, καθώς πλέον χαρακτηρίζονται ως πολύ αυξημένου κινδύνου, μπαίνουν δηλαδή στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο». Πρόκειται για τις ακόλουθες περιοχές: Μύκονος, Ζάκυνθος, Δήμος  Αμφίπολης του νομού Σερρών, δήμου Καστοριάς και Ορεστίδος του νομού Καστοριάς. 

Από την άλλη βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» οι νομοί Φωκίδας, Σάμου, Άρτας, Λευκάδας και ο δήμος Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») επιτρέπεται μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο ή το εμπόριο μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών. 

Το γεγονός, τέλος, ότι πανελλαδικά η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 9 μ.μ., ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν πλέον τα Σάββατα στις 8 μ.μ. και όχι στις 6.30 μ.μ., όπως ίσχυε έως τώρα. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News