Business & Finance Σάββατο 20/03/2021, 09:54
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδοχεία: Οι μετοχές τους «πετάνε», οι κρατήσεις όχι

Ξενοδοχεία: Οι μετοχές τους «πετάνε», οι κρατήσεις όχι

Νέο ιστορικό ρεκόρ άγγιξε αυτή την εβδομάδα ο ευρωπαϊκός κλάδος αναψυχής και ταξιδιών, καθώς tour operators όπως η TUI, εταιρείες κρουαζιέρας όπως η Carnival, ξενοδοχειακοί όμιλοι όπως η Accor και αρκετές αεροπορικές όπως οι Ryanair και EasyJet, βλέπουν τις μετοχές τους να προεξοφλούν ήδη την ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα. 

Όμως, στην πραγματική οικονομία, ο ενθουσιασμός αυτός λείπει. Το ένα τρίτο των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, ενώ στην Κροατία, οι διανυκτερεύσεις αναμένονται στο 60% των επιπέδων του 2019. «Το 2021 φαίνεται χειρότερο από την περσινή χρονιά. Δεν υπάρχουν προκρατήσεις», λέει στο Bloomberg ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της ένωσης των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας. 

Πώς εξηγείται αυτή η τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στη χρηματιστηριακή και στην πραγματική εικόνα του κλάδου; Όλα είναι θέμα timing, σύμφωνα με την Γκρέις Πίτερς, επικεφαλής στρατηγικής επενδυτικής της JP Morgan Private Bank για την περιοχή ΕΜΕΑ. Ενώ οι μετοχές του κλάδου αναψυχής και τουρισμού μοιάζουν ακριβές εάν συγκρίνει κανείς τις τιμές τους με τα προβλεπόμενα κέρδη της χρονιάς (τα οποία άλλωστε αναμένονται από χαμηλά έως ανύπαρκτα), οι αποτιμήσεις τους γίνονται πιο λογικές εάν κανείς κοιτάζει πιο μακροπρόθεσμα. Κάποιες μετοχές τελούν  υπό διαπραγμάτευση στα επίπεδα των 10 φορών τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 και σύμφωνα με την JP Morgan, είναι φθηνές. 

Άλλωστε, όπως εξηγεί το Bloomberg, ένα πράγμα είναι σαφές: Ο κόσμος επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του και πάλι και έχει βάλει αρκετά χρήματα στην άκρη, αν θέλει να πάει ένα ταξίδι. Τα νοικοκυριά σε ΗΠΑ, Κίνα, Ην. Βασίλειο, Ιαπωνία και τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν αποταμιεύσει 2,9 τρισ. δολάρια, καθώς αναγκάστηκαν  να κλειστούν μέσα και δεν είχαν πού να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά. 

Το πρόβλημα είναι ότι το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή σε κάτι που θα μοιάζει με την κανονικότητα, είναι αβέβαιο, καθώς οι εμβολιασμοί μένουν πίσω και τα κρούσματα αναζωπυρώνονται. 

Σύμφωνα με την Πίτερς της JP Morgan, πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κόσμος θα ταξιδέψει αργά ή γρήγορα. Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών με ορίζοντα την κερδοφορία του 2023 και να προτιμούν να τοποθετηθούν στους τίτλους εκείνους που παραμένουν χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή εκείνα του Φεβρουαρίου του 2020. «Βρισκόμαστε στη διαδρομή προς την κανονικότητα, η οποία θα επιτευχθεί κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News