Business & Finance Σάββατο 20/03/2021, 07:38
ΤΟΥΡΚΙΑ

Κίνηση-σοκ από τον Ερντογάν: Απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη

Κίνηση-σοκ από τον Ερντογάν: Απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη

Τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη σε λιγότερο από δύο χρόνια απομάκρυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο ημέρες έπειτα από μία μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση των επιτοκίων. Ο νέος πρόεδρος θεωρείται υπέρμαχος των χαμηλότερων επιτοκίων. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, που είχε διοριστεί το Νοέμβριο, έδωσε τη θέση του στον Σαχάπ Καβτζίογλου. Η ξαφνική απομάκρυνση του Αγκμπάλ ήρθε έπειτα από την αύξηση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας κατά 200 μονάδες βάσης την Πέμπτη, η οποία ήταν διπλάσια από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. 

Ο Αγκμπάλ ανέλαβε κεντρικός τραπεζίτης έπειτα από εβδομάδες πτώσης της λίρας και αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 875 μονάδες βάσης έκτοτε, ενισχύοντας την κατεστραμμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει την αντισυμβατική θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, επικρίνει συχνά την κεντρική τράπεζα εδώ και χρόνια, κάθε φορά που θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό. 

Ο Καβτζίογλου είναι καθηγητής τραπεζικής στο Marmara University της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak. Η εφημερίδα είχε κατακρίνει την τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο πρωτοσέλιδό της, γράφοντας ότι η απόφαση «δεν ακούει» τα 83 εκατομμύρια των πολιτών της Τουρκίας, θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και ωφελεί κυρίως «τους κατόχους του ‘hot money’ στο Λονδίνο». 

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης αναλαμβάνει την ώρα που ο πληθωρισμός επιταχύνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, καθώς έφτασε το Φεβρουάριο σχεδόν στο 16%. Η λίρα είναι ανάμεσα στα νομίσματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, σημειώνοντας πτώση άνω του 7% από τα μέσα του Φεβρουαρίου. 

Παρά την πρόσφατη πτώση της, πάντως, η λίρα ενισχύθηκε κατά 18% κατά τη σύντομη θητεία του Αγκμπάλ, καθώς δημιουργήθηκαν στην αγορά προσδοκίες για μία πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. 

Καθώς η κυβέρνηση πίεσε για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2020, η λίρα έχασε το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να παραμείνει σε διψήφια επίπεδα για ολόκληρη τη χρονιά. Όμως, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8%, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και μάλιστα εμφάνισε ρυθμούς 5,9% το τέταρτο τρίμηνο, που ήταν οι γρηγορότεροι από όλες τις χώρες του G20 πλην της Κίνας. 

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αυξήσεις επιτοκίων και να φέρουμε το κόστος δανεισμού, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις επενδύσεις και το κόστος παραγωγής, σε λογικά επίπεδα», έγραφε ο Καβτζίογλου στη Yeni Safak στις 9 Μαρτίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News