BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 9,4% στις τράπεζες το τελευταίο 3ήμερο

Στο -2% οι απώλειες του Γ.Δ. στην εβδομάδα

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 9,4% στις τράπεζες το τελευταίο 3ήμερο

Καταλυτική ήταν η επίδραση της Τρ. Πειραιώς στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έβαλε «stop» στο ανοδικό εβδομαδιαίο σερί (6×6) και περιορίστηκε περίπου 3,5% κάτω του υψηλού έτους της Τρίτης (862 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,36% και υποχώρησε στις 833,07 μονάδες, χάνοντας περίπου 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (844,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες -από 830,78 έως 842,05 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 213 εκατ. ευρώ, χάρη τόσο στο νέο «πακέτο» που διαβιβάστηκε στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (σ.σ. πουλήθηκε το 3,08%) όσο και στην αναδιάρθρωση των δεικτών.

H ελληνική αγορά, ως εκ τούτου, εμφάνισε την πρώτη πτωτική εβδομάδα (-2%) μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές, ανακόπτοντας το θετικό momentum, το οποίο έφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη έως και τις 862 μονάδες (σ.σ. υψηλό έτους και υψηλό 13 μηνών).

Ακόμη πιο δραματική ήταν η κατάσταση στις τράπεζες, οι οποίες από την Τετάρτη έως και σήμερα «έχασαν» σχεδόν το 9,5% της αξίας τους. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι απώλειες ανήλθαν σε περίπου 4%.

Έντονες ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς

Η εξελισσόμενη «διόρθωση», η οποία προσέλαβε -κατά πολλούς- οξυμένη μορφή, εδράστηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, και ειδικότερα στην Τρ. Πειραιώς. Ο τραπεζικός τίτλος εμφάνισε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έντονη μεταβλητότητα, κάτι το οποίο αποδίδεται στους όρους και τη διαδικασία της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα, μάλιστα, η JP Morgan προειδοποίησε για σημαντικό dilution στους υφιστάμενους μετόχους, με αποτέλεσμα να αναστείλει προς ώρας τη σύσταση και την τιμή – στόχο της μετοχής, επικαλούμενη την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης στους όρους της ΑΜΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεταβολές του 4ημέρου είχαν εύρος άνω του 6%. Ενδεικτικά, την Τρίτη ενισχύθηκε κατά +26%, την Τετάρτη υποχώρησε κατά -6,38% και την Πέμπτη κατακρημνίστηκε στο -22,05%. Σήμερα, διολίσθησε κατά 21,95% και περιορίστηκε στο όριο του 0,53 ευρώ. Συνολικά, μέσα στο τελευταίο 3ήμερο, η πτώση ξεπέρασε το 40%.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η έντονη μεταβλητότητα θεωρείται «αναγκαίο κακό», προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να περάσει στην επόμενη ημέρα, έχοντας απαλλαγεί από τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Aναδιορθώσεις δεικτών, DBRS και ομολογιακό δάνειο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στους δείκτες FTSE Russel και Eurostoxx, οι οποίες έχουν και ελληνικό «άρωμα». Ειδικότερα, στον FTSE Russel θα εισαχθεί η μετοχή της Viohalco, ενώ στον Eurostoxx οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την έλευση «φρέσκων» κεφαλαίων.

Το βράδυ, παράλληλα, ο καναδικός οίκος DBRS θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, χωρίς βέβαια μια ενδεχόμενη αναβάθμιση να συνιστά το βασικό σενάριο. Ωστόσο, υπάρχουν προσδοκίες για αναθεώρηση του outlook, χάρη στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τη φετινή ανάπτυξη.

Σήμερα δε, έκλεισε και το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο, επταετούς διάρκειας και ύψους 200 εκατ. ευρώ, της Motor Oil, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- αντικατοπτρίζει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα. 

Απώλειες 9,4% από την Τρίτη

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως είναι εύλογο, τέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας πτώση κατά 3,33% και διολισθαίνοντας στις 521,56 μονάδες, χάνοντας 54 μονάδες ή 9,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (575,18 μονάδες), το οποίο ήταν και το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών.

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, η οποία εμφάνισε διψήφια πτώση (21,95%), έντονες πιέσεις εκδηλώθηκαν και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχώρησε κάτω του ορίου του 0,9 ευρώ, χάνοντας σχεδόν το 2,5% της αξίας της. Απώλειες της τάξης του 2,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Eurobank – Εθνική Τράπεζα, οι οποίες έκλεισαν κάτω του 0,7 και των 2,4 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,37% 0,89 ευρώ
  • Attica Bank -3,64% 0,212 ευρώ
  • Eurobank -2,51% 0,6914 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,57% 2,393 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -21,96% 0,5354 ευρώ

Στο -5% η Τέρνα Ενεργειακή, στο +5,8% η ΑΒΑΞ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές παρέμειναν «κυρίαρχοι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι απώλειες στις τράπεζες επηρέασαν αρνητικά και τους υπόλοιπους τίτλους. Ενδεικτικά, η μετοχη της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά σχεδόν 5%, εν μέσω της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού του Γιώργου Περιστέρη.

Κατά 4,7% διολίσθησε και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία συνεχίζει να δέχεται τα «απόνερα» από τις απώλειες στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΧΑΕ τερμάτισε στο -3,5%. Η Viohalco δε, παρά τα θετικά μεγέθη του 2020, έκλεισε στο -2,4%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε κατά 2,8%.

Στον αντίποδα, μικρά στηρίγματα στον Γ.Δ. παρείχε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1,3%, αλλά και η μετοχή του Mytilineoς, η οποία τερμάτισε στο +1,1%. Στο +1% έκλεισε και η μετοχή του ΟΤΕ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τέλος, ξεχώρισε το +5,8% στη μετοχή της ΑΒΑΞ, εν μέσω των σεναρίων για ενεργή εμπλοκή στο project του Ελληνικού.

Συνολικά, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 61 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 55,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News