Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 18:46
BUSINESS & FINANCE

Φιρμάνι Ερντογάν: Κάθε κοσμηματοπώλης θα δώσει 500 γρ. χρυσού

Σχεδόν 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία

Φιρμάνι Ερντογάν: Κάθε κοσμηματοπώλης θα δώσει 500 γρ. χρυσού

Τρόπους ενίσχυσης της τουρκικής οικονομίας αναζητάει ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχεδιάζει τον υποχρεωτικό δανεισμό των κρατικών τραπεζών με μπάρες χρυσού από τα περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sozcu», η οποία επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορίου, η Άγκυρα επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την αναγκαστική κατάθεση 500 γραμμαρίων χρυσού από κάθε κοσμηματοπώλη.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, είναι η συγκέντρωση χρυσού, συνολικού βάρους 20 τόνων και αξίας σχεδόν 8,4 δισ. λιρών (1,1 δισ. δολαρίων.

Πάντως, οι τράπεζες, στις οποίες σχεδιάζεται να κατατεθεί όλος αυτός ο χρυσός, δεν θα έχουν δικαίωμα να τον χρημσιμοποιήσουν, καθώς θα λειτουργεί εν είδει εγγυήσεων. Όμως. θα μπορούν να ωφεληθούν από τους τόκους.

Οι κοσμηματοπώλεις, με βάση την τουρκική εφημερίδα, δηλώνουν σοκαρισμένοι από την πρόταση του υπουργείου, η οποία προσομοιάζει έντονα αντίστοιχα φορολογικά μέτρα της οθωμανικής περιόδου, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Ελπίζω ότι θα το διορθώσουν. Πρέπει να βρούμε μια μέση λύση» σχολιάζει, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ένωσης κοσμηματοπώλων και πωλητών ρολογιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εδώ και αρκετούς μήνες, επεξεργάζεται τρόπους ενίσχυσης των αποθεμάτων σε χρυσό, τα οποία μειώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2020.

Κι αυτό, διότι η προηγούμενη διοίκηση είχε επιλέξει να «κάψει» μεγάλες ποσότητες χρυσού, σε μια προσπάθεια ανακοπής των πιέσεων στην τουρκική λίρα, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ahvalnews

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News