BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Και όμως, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν στην πανδημία

Γιατί η γερμανική τράπεζα μιλά για δημοσιονομική βελτίωση, την ώρα που το χρέος ξεπερνά το 200%

DZ Bank: Και όμως, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν στην πανδημία

«Παρά την κρίση του κορωνοϊού και τα επίπεδα ρεκόρ του χρέους, η Ελλάδα στην πραγματικότητα βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια», διαπιστώνει ο αναλυτής της DZ Bank Ντάνιελ Λεντς.

Πραγματικά, το ελληνικό χρέος είναι πλέον υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η πιο καταχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο δείκτης του χρέους δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το φράγμα του 200% παρά το 2022, αφού η DZ Bank εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και φέτος (στο 7,5% του ΑΕΠ έπειτα από το 8% του ΑΕΠ του 2020), για να περιοριστεί σημαντικά το 2022 (στο 4% του ΑΕΠ).

DZ Bank: Και όμως, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν στην πανδημία-1

Όμως, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν μικρότερη σημασία στα μάτια της DZ Bank από το γεγονός ότι η Ελλάδα ωφελείται πλέον από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (η οποία αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP), με αποτέλεσμα το κόστος αναχρηματοδότησης να μειώνεται σημαντικά και η πρόσβαση στις αγορές να βελτιώνεται.

Η γερμανική τράπεζα στηρίζει την εκτίμησή της ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώθηκε, αντί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

–          στο γεγονός ότι η Αθήνα μπόρεσε να αποπληρώσει πρόωρα περίπου 3,3 δισ.  ευρώ από τα ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

–          στην εκτίμηση ότι η  ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί δυσανάλογα πολύ από το Next Generation EU Fund

–          αλλά και στη χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου, που ήταν η πρώτη αυτής της διάρκειας από το 2008.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η DZ Bank προβλέπει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα υπερ-αποδώσουν σε ορίζοντα τριών μηνών. Τα spreads δεν αναμένεται να διευρυνθούν άλλο, εφόσον και οι αποδόσεις των γερμανικών bunds πάρουν μία «ανάσα» -όπως αναμένει ο οίκος- και δεν αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Όμως, έως τα τέλη του έτους, όταν θα προκύψει η συζήτηση περί μείωσης του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ (το λεγόμενο «tapering»), η DZ Bank περιμένει ένα νέο γύρο ήπιας αύξησης των αποδόσεων των bunds και διεύρυνσης των spreads. Τα ελληνικά ομόλογα είναι ευάλωτα σε αυτή τη διεύρυνση των spreads, παρότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για κάποια υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας στο προσεχές μέλλον, τονίζει ο Ντάνιελ Λεντς.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ήπια φέτος, με τις όποιες εξελίξεις να εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αναβίωση του τουρισμού.

DZ Bank: Και όμως, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν στην πανδημία-2

Το 2022 ο τομέας των υπηρεσιών θα έχει επιστρέψει σχεδόν στην κανονικότητα, επομένως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ενισχυθεί. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει πλήρως το χαμένο έδαφος της πανδημίας το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank περιμένει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 5,7% το 2022, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 202% και στο 195% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News