Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 11:08
ΕΚΔΟΣΗ 30ΕΤΟΥΣ

Η Αθήνα πέτυχε την «ολική επαναφορά» παρά την πανδημία

Το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, έπειτα από τη δεκαετία της κρίσης χρέους.

Η Αθήνα πέτυχε την «ολική επαναφορά» παρά την πανδημία

Ως το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, έπειτα από τη δεκαετία της κρίσης χρέους, είδε η αγορά τη χθεσινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου, η οποία προσέλκυσε προσφορές 26 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερδεκαπλάσιες από το ποσό που ζητούσε να δανειστεί η Αθήνα. Η πρώτη ελληνική 30ετής έκδοση από το 2008, μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη απόδοση στη συγκεκριμένη διάρκεια στην Ευρωζώνη (κάτι που εν μέρει εξηγεί την εκρηκτική ζήτηση), όμως επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί για 30 χρόνια με κόστος μόλις 1,93%, φανερώνοντας πόσο δρόμο έχει διανύσει η χώρα από την εποχή που ήταν εντελώς αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να ξεπερνούν τότε ακόμα και το 30%.

«Το 30ετές είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς  αγορές κρατικών ομολόγων», είπε στους Financial Times o Ασίφ Σεράνι της HSBC, που ήταν εκ των αναδόχων της έκδοσης.  

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γενικά ανακάμψει από τις ζημιές που είδαμε στη χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Φραντσέσκο Ντι Μπέλα, της UniCredit.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Daily Telegraph ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, η έκδοση είναι το «τελευταίο βήμα» στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποκαταστήσει τη φήμη της στα μάτια των επενδυτών. «Είναι το πρώτο πολύ μακροπρόθεσμο ομόλογο από το 2008 και ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα είναι μία κανονική χώρα, που προσελκύει το κανονικό μερίδιο που της αναλογεί από τα διεθνή κεφάλαια», είπε.

Το Bloomberg θεωρεί, μάλιστα, ότι η έκδοση του ελληνικού 30ετούς αποτελεί μία ηλιαχτίδα για όλη την Ευρώπη. «Η Αθήνα μπορεί να παλεύει να παλεύει με την πανδημία, αλλά μόλις πούλησε ένα 30ετές ομόλογο σε αξιοπρεπή τιμή. Αυτά είναι καλά νέα για το κόστος δανεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο αρθρογράφος του πρακτορείου, Μάρκους Ασγουορθ.  

Ασφαλώς, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της έκδοσης συνδέεται με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP, για την πανδημία, παρότι αυτά αξιολογούνται με junk. Η κίνηση αυτή ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη συνοχή της Ευρωζώνης, εξηγεί στην Telegraph ο Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. «Φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει την πολιτική στήριξη της Ευρωζώνης και τη νομισματική στήριξη της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα προσφέρει μία ελκυστική απόδοση», σημειώνει.

«Η ΕΚΤ ανέβασε όλες τις βάρκες», προσθέτει μιλώντας στους Financial Times ο Κονσταντίν Βέιτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco.

Πραγματικά, η ΕΚΤ θεωρείται ότι βοήθησε την Αθήνα να φέρει σε πέρας την έκδοση, ακόμα και έπειτα από την τελευταία πτώση στις τιμές των ομολόγων διεθνώς, που έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού. «Υπήρξε κάποια πίεση προς τα πάνω στις αποδόσεις, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα θεμελιώδη στοιχεία που έριχναν το κόστος δανεισμού έχουν εξαφανιστεί σε αυτό το στάδιο», είπε στους FT ο Ρέτσα Μογκαντάμ, της Morgan Stanley. «Πραγματικά δείχνει το επίπεδο της στήριξης από την ΕΚΤ, το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εκδώσουν ομόλογα αυτή τη στιγμή με ευνοϊκούς όρους». Μάλιστα, ο οικονομολόγος της Morgan Stanley σημειώνει ότι η Αθήνα διάλεξε την τέλεια στιγμή για την έκδοση, καθώς έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει το ρυθμό αγοράς τίτλων, έρχεται μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» στις αγορές.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News