ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ελλάκτωρ: Η «πίτα» των 43 δισ. ευρώ και η ΑΜΚ

Πώς θα κλείσει η «μαύρη τρύπα» στις κατασκευές

Ελλάκτωρ: Η «πίτα» των 43 δισ. ευρώ και η ΑΜΚ

Η ενίσχυση της ρευστότητας και η περικοπή κόστους αποτελούν τους δύο άξονες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ και του κατασκευαστικού βραχίονα, της θυγατρικής εταιρείας Άκτωρ. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο, η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλίσει στον όμιλο Ελλάκτωρ την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε το προσεχές διάστημα, να υλοποιήσει στρατηγική ανάπτυξη. Η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει στη διεκδίκηση έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι την επόμενη πενταετία θα δημοπρατηθούν έργα 43 δισ. ευρώ. Από αυτά το 58% θα σχετίζεται με την ενέργεια, με τους οδικούς άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα να ακολουθούν.

Η εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα

Η νέα αυτή στρατηγική περιλαμβάνει στον τομέα των κατασκευών την έμφαση στην ελληνική αγορά κι εκτός Ελλάδας τον περιορισμό στη Ρουμανία και επιλεκτικά στο Κατάρ. Στο πλαίσιο αυτό, 100 εκατ. ευρώ από τα 120,5 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα διατεθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Άκτωρ. Κι αυτό προκειμένου 45 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων από δραστηριότητες -ως επί το πλείστον φωτοβολταϊκών έργων- του εξωτερικού. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 55 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, για την οποία ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσησ είναι ο ερχόμενος Ιούνιος, η διοίκηση της Ελλάκτωρ εξετάζει την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την Άκτωρ, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, με κεφάλαια 13 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των κατασκευών έχει πλήξει τα μεγέθη του ομίλου, με τις απώλειες σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας να τοποθετούνται σε 151 εκατ. ευρώ το 2020. Οι υποχρεώσεις (στοιχεία Σεπτ. 2020) από έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία αγγίζουν τα 159 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο μέγεθος για φωτοβολταϊκά και άλλα έργα στο εξωτερικό διαμορφώνονται σε 45 εκατ. ευρώ. Και δεδομένου ότι οι απαιτήσεις τοποθετούνται σε 116 εκατ. από projects σε Ελλάδα και Ρουμανία, οι οφειλές τοποθετούνται σε 88 εκατ. ευρώ.

Βάσει στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2020, η εταιρεία διαθέτει απαιτήσεις 116 εκατ. ευρώ από έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία, με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 159 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά έργα και άλλα projects εκτός Ελλάδας ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ.

Εν γένει στόχος είναι η Άκτωρ, έως τα τέλη του 2021, να εμφανίζει θετικό cash flow.

Παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Εκτός από τις κατασκευές, η Ελλάκτωρ εστιάζει στη διεκδίκηση νέων έργων στις παραχωρήσεις, όπου ειδικό «βάρος» έχουν ο διαγωνισμός για την επέκταση της σύμβασης (παραχώρησης) της Αττικής Οδού και τα projects διαχείρισης απορριμμάτων. Στον κλάδο των παραχωρήσεων η ρευστότητα (cash flow) της Ελλάκτωρ ανήλθε στα τέλη του 2020 σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση της δραστηριότητας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η δημιουργία ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου έργων (π.χ. το έργο στα Άγραφα) από κοινού με το στρατηγικό εταίρο της εισηγμένης, την ισπανική EDP Renewables αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εισηγμένης. Στο πλαίσιο αυτό, κεφάλαια 20,5 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν επενδύσεις στην ενέργεια. Στις ΑΠΕ η ρευστότητα της εισηγμένης διαμορφώθηκε σε 28 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020.

Δύο ακόμη τομείς, το Περιβάλλον και η αγορά ακινήτων ολοκληρώνουν το πλάνο ανάπτυξης της Ελλάκτωρ. Η εισηγμένη, που διαθέτει ηγετική θέση στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων, όπως ανέφεραν, χθες, οι επικεφαλής της, επιδιώκει την ανάληψη νέων έργων. Σε αυτά ανήκει η αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (ΕΜΑ) στα Άνω Λιόσια, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων. Στον τομέα περιβάλλοντος η εκτιμώμενη ρευστότητα για το 2020 τοποθετείται σε 30 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά ακινήτων, όπου δραστηριοποιείται η Ελλάκτωρ, μέσω της Reds, ως στόχοι που τίθενται είναι η 100% μισθωτική πληρότητα του εμπορικού κέντρου Smart Park, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την μικτής χρήσης ανάπτυξη Cambas project και η διαχείριση της, υπό αναβάθμιση, μαρίνας Αλίμου.

Μείωση κόστους

Κοινό παρονομαστή του σχεδίου για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ αποτελεί ο περιορισμός του κόστους. Η εισηγμένη εκτιμά ότι κατά την τριετία 2020-2023 θα έχει εξοικονομήσει συνολικά 167 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα μέσω της βελτιστοποίησης του συστήματος προμηθειών, του εξορθολογισμού κόστους, της υιοθέτησης σχεδίου εθελουσίας εξόδου, οικειοθελών αποχωρήσεων και της είσπραξης απαιτήσεων θα εξοικονομηθούν 98 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2023. Πόσο 69 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθεί την επόμενη τριετία μέσω ευρύτερων ενεργειών αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News