ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Ακίνητα: Άντεξαν το 2020, θα «κρατήσουν» το 2021;

Ακίνητα: Άντεξαν το 2020, θα «κρατήσουν» το 2021;

Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,2% «έτρεχαν» οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank. Άλλωστε, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως έκλεισαν τη χρονιά με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών, παρά την πανδημία. Πάντως, οι αναλυτές της ING προβλέπουν ότι η ελληνική αγορά θα κατεβάσει ρυθμούς το 2021, χωρίς ωστόσο να περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εμφάνισαν αύξηση 1,1% το τελευταίο εξάμηνο και 0,4% το τελευταίο τρίμηνο.

«Η ελληνική αγορά κατοικιών εισήλθε στο 2020 έχοντας ακόμα την ‘αβάντα’ από τις προηγούμενες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και από τα φορολογικά κίνητρα για τις αγορές ακινήτων από πολίτες τρίτων χωρών», σημειώνουν οι αναλυτές της ING σε τελευταία έκθεσή τους. «Επίσης, η Ελλάδα χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αφήνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2020 σχεδόν ανεπηρέαστο από το οικονομικό σοκ. Το δίχτυ ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση για τους εργαζομένους με τη μορφή των αναστολών και της προσωρινής απαγόρευσης απολύσεων επίσης βοήθησε να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών», προσθέτουν, με τους δικούς τους υπολογισμούς να θέλουν το 2020 να έκλεισε με «αξιοπρεπή» αύξηση 4% στις τιμές των κατοικιών.

Τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι το 89% των αγορών που παρακολουθεί ο οίκος εμφάνισαν αύξηση τιμών το 2020. «Τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν τη ζήτηση, ενώ το απόθεμα κατοικιών είναι περιορισμένο σε κάποιες  αγορές, με τους πωλητές να είναι απρόθυμοι να βγάλουν προς πώληση το ακίνητό τους έως ότου να μπορέσουν να εντοπίσουν το επόμενο σπίτι τους», εξηγεί η Knight Frank.

Ακίνητα: Άντεξαν το 2020, θα «κρατήσουν» το 2021;-1

Αναζητώντας τις βασικές δυνάμεις που κινούν τις αγορές κατοικιών, ο κτηματομεσιτικός οίκος τις εντοπίζει κυρίως στους εγχώριους αγοραστές (αφού οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κρατούν τους ξένους ενδιαφερόμενους μακριά), οι οποίοι έχουν αναθεωρήσει το lifestyle τους, λόγω της πανδημίας. Πολλοί αγοραστές αναζητούν τώρα σπίτια με γραφεία και εξωτερικούς χώρους.

Πέραν αυτής της γενικής εικόνας, ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στις αγορές της Ευρώπης υπήρξαν εμφανείς μέσα στο 2020. Ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10% στην Αυστρία, 8% στη Γερμανία και 6% στη Γαλλία, μειώθηκαν κατά 1% στην Ιταλία και 2% στην Ισπανία. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα κινήθηκε κόντρα στη γενική τάση του ευρωπαϊκού Νότου, όπου τα αυστηρά lockdowns, η αυξανόμενη ανεργία και το πλεόνασμα των κατοικιών προς πώληση σε κάποιες περιοχές επηρέασαν αρνητικά τις τιμές.

Για το 2021, η Knight Frank εκτιμά ότι η πορεία των αγορών κατοικιών θα εξαρτηθεί άμεσα από την ταχύτητα των εμβολιασμών. «Καθώς οι policymakers απομακρύνονται από τα μέτρα στήριξης, αφήνοντας τις θέσεις εργασίας και τα στεγαστικά δάνεια λιγότερο προστατευμένα, ενδεχομένως να δούμε τις τιμές να εξασθενούν, όμως η χαλάρωση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ίσως να επιτρέψει στις διασυνοριακές συναλλαγές να αρχίσουν να ανακάμπτουν, αντισταθμίζοντας εν μέρει αυτή την επίδραση», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING εκτιμά ότι η ελληνική αγορά κατοικιών θα εμφανίσει επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης των τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς η αβεβαιότητα της πανδημίας θα συνεχίζεται, εξαιτίας των μεταλλάξεων. «Όπως και αλλού, η επιτυχία των εμβολιασμών θα είναι κρίσιμη για να διαπιστωθεί  η ταχύτητα της εξόδου της οικονομίας από την κρίση, όμως ενδεχομένως να μην κάνει τα ‘μαγικά’ της πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021», τονίζουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την επιστροφή σε μία πτωτική αγορά κατοικιών. Όμως, ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2021 στο 1,2%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News