Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 22:47
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μεγαλύτερα περιθώρια από την ΕΚΤ στις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους

Μεγαλύτερα περιθώρια από την ΕΚΤ στις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους

Στην υπόσχεση ότι θα δοθεί στις τράπεζες περισσότερος χρόνος για να ωφεληθούν από την κεφαλαιακή ελάφρυνση, εάν επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για αναγνώριση των δανείων που ενδεχομένως να αποδειχθούν επισφαλή στο άμεσο μέλλον, προχώρησε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία. 

Μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley, κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι πιο «τολμηρά» στις προβλέψεις τους για τα αναμενόμενα επισφαλή δάνεια που θα προκύψουν από την κρίση του κορωνοϊού. 

Ο Ενρία συνέκρινε τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία οι αμερικανικές τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις επισφάλειες με τον πολύ βραδύτερο ρυθμό στην Ευρώπη. «Είναι ζωτικής σημασίας οι τράπεζες να αναγνωρίσουν τις επισφάλειες χωρίς καθυστέρηση», τόνισε. 

Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές ως προς την αναγνώριση των επισφαλών δανείων τους, καθώς οι σημερινοί τρόποι υπολογισμού των προβληματικών πιστώσεων ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί. «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μεγάλη αναλογία της έκθεσης των τραπεζών σε δάνεια που μπορούν εύκολα να περάσουν από το στάδιο ένα, δηλ. το λειτουργικό, στο στάδιο τρία που είναι το μη λειτουργικό χωρίς να μεσολαβήσει το δεύτερο στάδιο που είναι η χαμηλή επίδοση (underperforming)», εξήγησε ο Ενρία. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια για την αύξηση των επισφαλών δανείων μίας τράπεζας δεν κρίνονται και τόσο αποτελεσματικά. 

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις πιο σημαντικές 115 τράπεζες της Ευρωζώνης, ανταποκρίθηκε πέρυσι στην πανδημία, δίδοντας στα πιστωτικά ιδρύηματα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος από τα επιπλέον κεφαλαιακά τους μαξιλάρια για να καλύψουν επισφάλειες. Ωστόσο μόνο εννέα τράπεζες το έχουν κάνει μέχρι τωρα με τις υπόλοιπες να εμφανίζονται απρόθυμες να ακολουθήσουν, υπό το φόβο ότι τα μέτρα κεφαλαιακής ελάφρυνσης δεν θα κρατήσουν πολύ. Η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι τα μέτρα κεφαλαιακής ελάφρυνσης θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του επόμενου έτους. 

Επιπλέον, η ΕΚΤ προσπαθεί να αποτρέψει τις τράπεζες από το να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε μερίσματα και μπόνους, έχοντας μέχρι στιγμής υποχρεώσει αρκετές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τις Deutsche Bank και BNP Paribas, να μειώσουν τα μπόνους προς τα στελέχη τους.

Αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν οριακά μόνο αυξήσει τις προβλέψεις τους για τα επισφαλή δάνεια μόλις στα 16 δισ.ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να τις έχουν κάνει οι ιταλικές τράπεζες. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα συνολικά επισφαλή δάνεια στην Ευρώπη πιθανότητα να κορυφωθούν στο 1 τρισ.ευρώ το επόμενο έτος.  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News