Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 13:37
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

Ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, αλλά και αισθητή κάμψη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο καταγράφει το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» που εκδίδει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 92,3 μονάδες, έναντι 89,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Οι ισχυρές ενδείξεις μιας δεύτερης φάσης της πανδημίας παγκοσμίως δεν φαίνεται να επηρεάζουν ακόμη τις προσδοκίες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 95,4 (από 86,4 μονάδες) τον Σεπτέμβριο. Παρέμεινε ωστόσο σε επίπεδο πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μον.), αντανακλώντας την αρνητική επίδραση της πανδημικής κρίσης.

Αντίθετα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε τον Οκτώβριο σημαντική εξασθένηση και διαμορφώθηκε στις –45,5 (από –41,0) μονάδες, κινούμενος πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-8,4 μονάδες).

Στο δελτίο καταγράφεται επίσης υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 14,6% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 καταγράφεται οριακή μείωση 3,8%, αλλά αρκετά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (-5,3%).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News