BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Ο κορωνοϊός… τελείωσε!

Τι λένε 220 επαγγελματίες των αγορών, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 630 δισ. δολαρίων.

Bank of America: Ο κορωνοϊός… τελείωσε!

Για τους επενδυτές, τουλάχιστον, η πανδημία έχει τελειώσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Bank of America, με τη συμμετοχή 220 θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 630 δισ. δολαρίων.

Μπορεί οι  μεταλλάξεις να φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας και να οδηγούν σε αυστηροποίηση των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων, όμως οι εμπλεκόμενοι στις αγορές έχουν ήδη πάει παρακάτω.

Για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020, δεν θεωρούν ότι ο κορωνοϊός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές. Για την ακρίβεια, έχει πέσει μόλις στην τρίτη θέση ανάμεσα στις ανησυχίες τους, αφού ο πληθωρισμός θεωρείται σήμερα ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος και το λεγόμενο taper tantrum (δηλαδή η αναταραχή στις αγορές ομολόγων) βρίσκεται στη δεύτερη θέση των ανησυχιών.

Bank of America: Ο κορωνοϊός… τελείωσε!-1

Σε αυτό το περιβάλλον το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνεται αναμφίβολα αισιόδοξο, με το 48% των fund managers να εκτιμά ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει τη μορφή «V» (έναντι 10% που εξέφραζε την ίδια άποψη το Μάιο του 2020).

Bank of America: Ο κορωνοϊός… τελείωσε!-2

Συνεπώς, το μέσο χαρτοφυλάκιο διατηρεί χαμηλές θέσεις σε μετρητά (στο 4%, από 3,8% που ήταν τον περασμένο μήνα), οι τοποθετήσεις στα εμπορεύματα διαμορφώνονται σε ιστορικό υψηλό, ενώ οι επαγγελματίες των αγορών είναι πολύ long στις μετοχές και πολύ short στα ομόλογα.

Το «long tech» θεωρείται το πιο «συνωστισμένο» trade (ακολουθεί το «long στο Bitcoin» και το «long στις επενδύσεις ESG»), ενώ τα χαρτοφυλάκια μείωσαν τις θέσεις τους στον τεχνολογικό κλάδο στο χαμηλότερο overweight από τον Ιανουάριο του 2009, σε αντίθεση με τις overweight θέσεις στις τράπεζες, οι οποίες είναι οι υψηλότερες από το Μάρτιο του 2018.

Bank of America: Ο κορωνοϊός… τελείωσε!-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News