Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 08:34
BUSINESS & FINANCE

Motor Oil: Πού θα δοθούν τα 200 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου

Μπαράζ εκδόσεων από τις ελληνικές εταιρείες

Motor Oil: Πού θα δοθούν τα 200 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου

Από αύριο, Τετάρτη, ξεκινά η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, της Motor Oil.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, τα κεφάλαια θα διατεθούν:

α) για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (137 εκατ.)

β) για επενδύσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (20 εκατ.)

γ) για κεφάλαιο κίνησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της επένδυσης για το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας είναι 310 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή κηροζίνης και υδρογόνου.

«Δεδομένου ότι η αγοραία αξία των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων υπερβαίνει την αγοραία αξία της νάφθας, από τη συγκεκριμένη επένδυση η Εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διάφορα τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων», τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος αναμένεται να είναι περίπου 1 εκατ. μετρικοί τόνοι. Η επένδυση βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, έχοντας απορροφήσει 10 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 110 εκατ. ευρώ το 2020. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το α’ τρίμηνο του 2022.

Οι εν εξέλιξη επενδύσεις στο διυλιστήριο περιλαμβάνουν ακόμη, νέο αγκυροβόλιο ανοιχτής θαλάσσης για την εκφόρτωση πετρελαιοειδών, έργα βελτίωσης απόδοσης και αύξησης δυναμικότητας, εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής 57ΜW υψηλής απόδοσης, μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 5ΜW και φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 5MW.

Το ομολογιακό δάνειο της Motor Oil θα είναι διάρκειας 7 ετών και η διαδικασία της εγγραφής θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Η εταιρεία θα διαθέσει 200.000 ομόλογα προς 1.000 ευρώ το καθένα. H απόδοση αναμένεται να καθοριστεί σήμερα, δηλαδή μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Η εισηγμένη, φυσικά, δεν είναι η μόνη ελληνική εταιρεία, η οποία στρέφεται στις αγορές για ρευστότητα. Πρόσφατα η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,875%, μέσω της έκδοσης «βιώσιμου» ομολόγου. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί και η επιτυχής δημοπρασία ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης (Tier 2) από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News