Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 12:50
BUSINESS & FINANCE

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται για μισθωτούς και ημερομίσθιους

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται για μισθωτούς και ημερομίσθιους

Τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπενθυμίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος «πέφτει» στις 15 Μαρτίου, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, τις οποίες ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί ως αργία από τη Συλλογική Σύμβαση Ερτγασίας ή τον Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, ή επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Εφόσον μία επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση (σ.σ. ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε),  τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού 1/25 για τους υπαλλήλους και ένα επιπλέον ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τα παραπάνω αφορούν στο γενικό πλαίσιο ρύθμισης αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας, δεδομένης της συνέχισης ισχύος έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News