Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 11:33
ΟΜΟΛΟΓΑ

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έκπληξη της ΕΚΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ όχι μόνο δεν θα ανεχθεί άλλη άνοδο στο κόστος δανεισμού, αλλά θα το σπρώξει και χαμηλότερα. Πού θα κλείσει η χρονιά.

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έκπληξη της ΕΚΤ

Το δρόμο για τη μείωση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έως και στις 70 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2021, από τα σημερινά επίπεδα των 100 μονάδων βάσης, ανοίγουν οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Capital Economics.

Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε χθες τη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP για την πανδημία (πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο  οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα, παρότι αξιολογούνται με junk). «Αφότου δεν παρείχε τίποτα άλλο από ρητορική στήριξη για να περιορίσει την απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ έκανε μία έκπληξη στη συνεδρίασή της», αναφέρει η οικονομολόγος του οίκου, Σιμόνα Γκαμπαρίνι.

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έκπληξη της ΕΚΤ-1

Η Capital Economics αναγνωρίζει πως υπάρχει κάποια αβεβαιότητα ως προς το πόσο γρήγορα θα απαντήσει η ΕΚΤ σε μία ενδεχόμενη άνοδο του κόστους δανεισμού στο μέλλον και μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει. Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων σχετίζεται με τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γκαμπαρίνι εκτιμά ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας, αλλά ενδεχομένως να θελήσει να το σπρώξει χαμηλότερα, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει αδύναμος μεσοπρόθεσμα, όπως άλλωστε αναμένεται.

Η εκτίμηση της Capital Economics ότι οι αποδόσεις των ελληνικών και των άλλων ομολόγων της περιφέρειας θα κλείσουν το έτος σε επίπεδα χαμηλότερα των σημερινών, υποστηρίζεται και από άλλους παράγοντες, πέραν της δυναμικής παρέμβασης της ΕΚΤ:

–          Πρώτον, το πολιτικό περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό, με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να ξεκινούν φέτος και την έλευση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μίας νέας πολιτικής κρίσης.

–          Δεύτερον, το διεθνές  περιβάλλον θα παραμείνει υποστηρικτικό, καθώς οι εμβολιασμοί θα θέσουν την πανδημία του κορωνοϊού υπό έλεγχο μέσα στο τρέχον έτος, επιτρέποντας τις επενδύσεις ρίσκου να κερδίσουν έδαφος.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η στήριξη της ΕΚΤ ρίχνει αυτή την ώρα την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 0,78%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News