Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 22:15
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΤ: Περισσότερες αγορές δεν σημαίνει αύξηση των μέτρων στήριξης

ΕΚΤ: Περισσότερες αγορές δεν σημαίνει αύξηση των μέτρων στήριξης

Oι περισσόστεροι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ δεν έχουν καμία πρόθεση να αυξήσουν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ, παρά τη σημερινή δέσμευσή τους να επιταχύνουν τον ρυθμό αγοράς ώστε να συγκρατήσουν την άνοδο των αποδόσεων, σύμφωνα με πηγές εκ των έσω των κεντρικής τράπεζας. 

Η απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ να κάνει αγορές «με πολύ πιο υψηλό ρυθμό» το προσεχές τρίμηνο σημαίνει αγορά χρέους με πιο γρήγορο ρυθμό απ΄ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι αγορές εν συνεχεία θα επιβραδυνθούν, εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές προοπτικές. 

Το ΡΕΡΡ αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον στα τέλη Μαρτίου του 2022 και μέχρι στιγμής έχουν απομείνει για χρήση περί τα 1 τρισ.ευρώ. Η ΕΚΤ σημείωσε ότι μπορεί να «επαναξιολογήσει», δηλ. να προχωρήσει σε αύξηση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Οι διαμορφωτές πολιτικής συμφώνησαν ότι υπήρξε κάποια σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών ως συνέπεια των υψηλότερων αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η πλειοψηφία όσων διατύπωσαν τις απόψεις τους επ΄αυτού δεν εμφανίστηκαν να ανησυχούν, σύμφωνα με τις πηγές.

Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές συνθήκες μέσω μέσω κάποιων σημείων αναφοράς που παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο που συμμετείχαν χθες τα μέλη δ.σ., όπως αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων και του χρέους των εταιρειών εκτός χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών. 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει επ΄αυτού. 

Ο Γκρεγκ Φουζέσι, οικονομολογος της JPMorgan Chase & Co., εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τις αγορές στα 80 δισ.ευρώ σε ομόλογα μηνιαίως, από τα 60 δισ.ευρώ το μήνα που ισχύει από τις αρχές του έτους. «Αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί αρκετό, εάν η σημερινή απόφαση αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημάδι παρέμβασης. Το σημάδι ίσως να είναι πιο σημαντικό από την ίδια την ποσότητα αγορών», σημείωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News