Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 21:16
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Καίριο χτύπημα στη Credit Suisse από την κατάρρευση της Greensill

Καίριο χτύπημα στη Credit Suisse από την κατάρρευση της Greensill

Σε μία σειρά από ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Credit Suisse από ρυθμιστικές αρχές και ασφαλιστικές εταιρείες καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την κατάρρευση κεφαλαίων αξίας 10 δισ.δολαρίων που ήταν συνδεδεμένα με τη Greensill Capital, η οποία τέθηκε τη Δευτέρα σε καθεστώς χρεοκοπίας. 

Η ελβετική τράπεζα έχει προσλάβει εταιρείες συμβούλων για να την βοηθήσουν να διαχειριστεί το θέμα της κατάρρευσης της Greensill Capital και τις επιπτώσεις που έχει στα οικονομικά της, σύμφνωα με πηγές.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος διαχείρισης ενεργητικού της Credit Suisse, ο οποίος ήταν αυτός που είχε πωλήσει σε επενδυτές κεφάλαια άμεσα συνδεδεμένα με τη Greensill στο πλαίσιο του μοντέλου χρηματοδότησής της (supply chain finance – χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας), παύθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα σε υπόμνημά της. 

Η Credit Suisse, η οποία ήταν μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της Greensill, πωλούσε χρεόγραφα της τελευταίας σε επενδυτές μέσω του τμήματος διαχείρισης ενεργητικού της. Επίσης, προσπαθεί τώρα να σώσει δάνειο ύψους 140 εκατ.δολαρίων που είχε χορηγήσει σε δραστηριότητες της Greensill στην Αυστραλία. 

Τα προβλήματα άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Greensill έχασε την ασφαλιστική κάλυψη του μοντέλου χρηματοδότησής της με αποτέλεσμα η Credit Suisse να αναγκαστεί να παγώσει τα κεφάλαια που συνδέονταν με την εταιρεία. 

Τώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έχει προσλάβει εταιρείες νομικών συμβούλων για να την βοηθήσουν στη διαδικασία επιστροφής ρευστότητας από τα κεφάλαιά της προς τους επενδυτές, όπως ανέφεραν οι πηγές. 

Υπάρχουν επίσης αρκετά ερωτήματα ως προς τα ασφαλιστικά συμβόλαια που εξασφάλιζαν τα χρεόγραφα της Greensill, τα οποία υποτίθεται ότι προσέφεραν προστασία στους επενδυτές σε περίπτωση στάσης πληρωμών. 

Εάν οι δανειακές πρακτικές της Greensill δεν ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες προδιαγραφές που αναγράφονται στα ασφαλιστικά συμβόλαια ή δεν συνάδουν με τους ισχύοντες λογιστικούς κανόνες, τότε ο ασφαλιστικός όμιλος μπορεί να προσβάλει την ασφαλιστική κάλυψη, όπως ανέφεραν ειδικοί. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αυτά συνιστούν νέο χτύπημα για τον επικεφαλής της Credit Suisse Τόμας Γκοτστέιν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου μετά από σκάνδαλο κατασκοπείας και καθώς ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού. Επίσης, το τμήμα διαχείρισης ενεργητικού της Credit Suisse που βρίσκεται πίσω από τη στρατηγική της Greensill επλήγη από απομείωση της αξίας ενεργητικού από επένδυση που είχε γίνει σε αντισταθμιστικό ταμείο στο τέταρτο τρίμηνο.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
  
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News