ΕΡΓΟ €45 ΕΚΑΤ.

«Ξεκλειδώνει» ο διαγωνισμός για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη

«Ξεκλειδώνει» ο διαγωνισμός για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη

Έχει υπολογιστεί- τουλάχιστον, πριν αλλάξουν ορισμένες διατάξεις- ότι για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μεταλλείου ενδέχεται να απαιτηθούν έως και χίλιες μέρες. Ακόμη, στα χρονικά του ελληνικού επιχειρείν έχει καταγραφεί τουριστική επένδυση, που παρέμεινε μακέτα, επειδή συνόρευε με…βάλτο. Σε όλα αυτά τα προβλήματα, των καθυστερήσεων ως προς την αδειοδότηση μεγάλων έργων έρχεται να δώσει τέλος ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και το εθνικό μητρώο υποδομών. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης 50% του προϋπολογισμού, το οποίο έχει προκηρύξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Ωστόσο, ο διαγωνισμός «πάγωσε» ύστερα από προσφυγή τοπογράφων στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΑΠΠ), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης δεν είναι πληροφοριακό έργο και κακώς δημοπρατήθηκε ως τέτοιο. Κατά το σκεπτικό τους πρόκειται για έργο με κυρίαρχο τοπογραφικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας εργασίες αεροφωτογράφησης, παραγωγής ορθοφωτοχαρτών. Δεν αποτελεί δηλαδή, έργο πληροφορικής, καθώς αφορά τοπογραφικές μελέτες.

Ωστόσο, η ΑΑΠΠ απέρριψε την προσφυγή τους και κατ’ επέκταση τα αιτήματά τους, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αναρμοδιότητα του ΤΕΕ να προκηρύξει το διαγωνισμό κτλ. Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα το ΤΕΕ να ανακοινώσει την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών, που αναμένεται να καταθέσουν εταιρείες πληροφορικής.

Τι είναι ο ψηφιακός χάρτης

Ο ψηφιακός χάρτης είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση και τους πολίτες. Θα παρέχει όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Για την ακρίβεια, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφ’ όσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί), περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους, ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

Όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας, προβλέπεται να προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News