Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 20:25
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε κίνδυνο η «αυτοκρατορία» μετάλλων της GFG Alliance

Σε κίνδυνο η «αυτοκρατορία» μετάλλων της GFG Alliance

Σε διαπραγματεύσεις για την αναστολή των δανειακών της υποχρεώσεων προς την Greensill Capital βρίσκεται η GFG Alliance του μεγιστάνα της χαλυβουργίας Σαντζίβ Γκούπτα, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί μία άμεση κατάρρευση της αυτοκρατορίας μετάλλων που κλονίστηκε από την πτώχευση του μεγαλύτερου πιστωτή του.

Η Greensill κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση για να υπαχθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από τη στιγμή που έχασε τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της και την ασφαλιστική της κάλυψη στο μοντέλο της, γνωστό ως χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας, ανοίγοντας τον «Ασκό του Αιόλου» με σοβαρές επιπτώσεις σε σειρά εταιρειών στις οποίες είχε χορηγήσει δάνεια.

Τώρα μία συμφωνία που θα «παγώσει» τα χρέη της προς την Greensill θα βοηθούσε την εταιρεία GFG του μεγιστάνα στον χώρο των μετάλλων να γλιτώσει την χρεοκοπία αλλά και να αποφύγει μία «πυροσβεστική» πώληση ενεργητικού, σύμφωνα με πηγές. Απο την άλλη πλευρά, ο Γκούπτα προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση από άλλες πλευρές, προκειμένου να αντικαταστήσει τα δάνεια της Greensill.

Οι κυβερνήσεις παρακολουθούν ανήσυχες τις εξελίξεις γύρω από την GFG. Στη Βρετανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση του τμήματος χάλυβα του Γκούπτα προκειμένου να γίνουν γνωστές οι επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν σε βρετανικές βιομηχανικές μονάδες και σε θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους εργαζομένους της GFG που απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

Η Greensill σταμάτησε να χορηγηθεί δάνεια στην GFG στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Εκτοτε, η GFG άρχισε να κηρύσσει στάσεις πληρωμών ως προς τις υποχρεώσεις της. Το δανειακό άνοιγμα της Greensill στο μεταλλευτικό όμιλο ανέρχεται σε 5 δισ.δολάρια, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Εκπρόσωποι βρετανικών εργατικών σωματείων είχαν συνάντηση με στελέχη της GFG χθες εν μέσω ανησυχιων για απώλειες θέσεων εργασίας εντός της τεράστιας αυτοκρατορίας του Γκούπτα. O Ινδικής καταγωγής πρώην trader εμπορευμάτων είχε θεωρηθεί ο «σωτήρας του χάλυβα» για τη συνήθειά του να αγοράζει μη ελκυστικές χαλυβουργίες για να τις διασώζει. Η GFG Alliance, ο όμιλος εταιρειών που έχει υπό τον έλεγχό του, δραστηριοποιείται σήμερα σε 30 χώρες απασχολώντας 35.000 εργαζομένους.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News