Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 14:56
BUSINESS & FINANCE

Σκηνές από μία άλλη «Επιχείρηση Ελευθερίας»

Σκηνές από μία άλλη «Επιχείρηση Ελευθερίας»

Γονείς χωρίς μάσκες παίρνουν τα παιδιά τους, ντυμένα Σταχτοπούτες και Χάρι Πότερ, από τα σχολεία, που άνοιξαν έπειτα από δύο μήνες. Μία ομάδα ποδοσφαίρου επιστρέφει στην προπόνηση έπειτα από εβδομάδες σε lockdown και οι καφετέριες περιμένουν την επιστροφή των πελατών και των τουριστών.

Είναι σκηνές από την «Επιχείρηση Ελευθερίας» του Γιβραλτάρ, όπως έχουν ονομάσει οι τοπικές αρχές τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Αυτή η λωρίδα βρετανικού εδάφους, στην άκρη της Ιβηρικής Χερσονήσου, πλήρωσε βαρύ τίμημα στην πανδημία. Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 93 θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, καθώς ανάμεσα σε 33.000 κατοίκους έχουν σημειωθεί 4.000 κρούσματα.

Όμως το μικρό γεωγραφικό του μέγεθος, που υπήρξε καθοριστικό στην εξάπλωση του ιού, αποδεικνύεται τώρα το κλειδί πίσω από την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμών του Γιβραλτάρ.

Έως τα τέλη του Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 16 ετών καθώς και εκείνων που περνούν τα σύνορα με την Ισπανία για να δουλέψουν στο «Βράχο». Πρόκειται, δηλαδή για 40.000 άτομα, στα οποία χορηγούνται κυρίως εμβόλια που στάλθηκαν από τη Βρετανία. Το ποσοστό εκείνων που αρνούνται το εμβόλιο ανέρχεται μέχρι στιγμής μόνο στο 3,5%.

Σκηνές από μία άλλη «Επιχείρηση Ελευθερίας»-1
φωτ.: AP

«Το να έχει εμβολιαστεί κανείς δεν αποτελεί λευκή επιταγή για να ξεχάσει τους περιορισμούς. Όμως από την άλλη, πρέπει να επιστρέψουμε στο να είμαστε λίγο πιο ανθρώπινοι, να μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα. Είναι η ‘Επιχείρηση Ελευθερία’, αλλά με προσοχή», είπε στο  Associated Press η υπουργός Υγείας, Σαμάνθα Σακραμέντο.

Το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ανυπομονούν να ταξιδέψουν. Με έκταση μόλις 6,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων (λίγο μεγαλύτερο από το Βατικανό και το Μονακό), το Γιβραλτάρ μπορεί να είναι κάποιες φορές κλειστοφοβικό. «Έχω μείνει μερικούς μήνες στο Βράχο, χωρίς να πατήσω πόδι στην Ισπανία. Για εμάς, αυτό είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, να περνάμε τα σύνορα, να επισκεπτόμαστε νέες πόλεις κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτό είναι που περιμένω περισσότερο από όλα», λέει ο Κρίστιαν Σεγκόβια, ένας 24χρονος υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας.

Οι 20άρηδες καλούνται αυτή τη στιγμή για την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς 15.000 άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως και 11.000 περιμένουν τη δεύτερη δόση τους. Οι ξένοι πολίτες που μπαίνουν καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν στον τομέα της υγείας ή σε άλλες θέσεις της πρώτης γραμμής, έχουν επίσης εμβολιαστεί και οι αρχές στοχεύουν τώρα σε όλους τους εργαζόμενους που περνούν τα σύνορα. Πριν από την πανδημία, περίπου 15.000 άτομα έμπαιναν στο Γιβραλτάρ καθημερινά για να εργαστούν, όμως ο αριθμός είναι μικρότερος τώρα που ο τουρισμός είναι κλειστός.

Σκηνές από μία άλλη «Επιχείρηση Ελευθερίας»-2
φωτ.: AP

Το Γιβραλτάρ δίνει κάρτες εμβολιασμού σε όσους κάνουν και τη δεύτερη δόση τους, ενώ αναπτύσσει μία εφαρμογή στην οποίαν θα εμφανίζονται στοιχεία για τον εμβολιασμό και τα τεστ κορωνοϊού. Ελπίδα των αρχών είναι ότι με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Έως τότε, οι σερβιτόροι στα εστιατόρια φορούν διπλή μάσκα και σερβίρουν με όριο τα 6 άτομα ανά τραπέζι, όσους πελάτες «δοκιμάζουν τα νερά» μετά το άνοιγμα. Το αλκοόλ απαγορεύεται μετά το απόγευμα. Τα σχολεία έχουν ανοίξει και η απαγόρευση κυκλοφορίας εφαρμόζεται πλέον από τα μεσάνυκτα (αντί για τις 10 το βράδυ). Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε μέρη όπου δεν υπάρχει πολυκοσμία και σε μη εμπορικές περιοχές. Όσο για το επόμενο ορόσημο, αυτό θα είναι ο αγώνας ποδοσφαίρου, ανάμεσα στην ομάδα του Γιβραλτάρ και την Ολλανδία, για την πρόκριση στο Μουντιάλ, που θα γίνει στις 30 Μαρτίου, με το 50% του σταδίου γεμάτο με οπαδούς που έχουν αποδεικτικό ανοσίας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από AP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News