Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 21:46
ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

H UniCredit μειώνει τα μπόνους, ακολουθώντας τη σύσταση της ΕΚΤ

H UniCredit μειώνει τα μπόνους, ακολουθώντας τη σύσταση της ΕΚΤ

Ακολουθώντας τη σύσταση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για «πολύ μεγάλη» μείωση των απολαβών εν μέσω πανδημίας, η UniCredit γνωστοποίησε ότι μείωσε περίπου κατά το ήμισυ τα μπόνους για το 2020 στα ανώτατα στελέχη της. 

Τα μπόνους, τα οποία αφορούν σε 1.063 ανώτατα στελέχη, μειώθηκαν στα 65 εκατ.ευρώ από 122 εκατ.ευρώ του 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας στην ιστοσελίδα της. Οι κορυφαίοι μάνατζερ θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση, σημειώνει η UniCredit.

Η κίνηση της UniCredit ενδυναμώνει την τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο για μείωση των απολαβών των τραπεζιτών, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Deutsche Bank αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα σχέδιά της για τα μπόνους, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ήταν αντίθετη στο ύψος των απολαβών προς τα ανώτατα στελέχη της. 

Η UniCredit γνωστοποίησε επίσης ότι ο νέος διευθύνων συμβουλος Αντρέα Ορσελ, που αντικατέστησε τον Ιανουάριο τον Ζαν Πιέρ Μιστιέ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από σύγκρουση που είχε με μέλη του δ.σ. για θέματα στρατηγικής, θα λάβει το μέγιστο του μπόνους που προβλέπεται για το 2021, χωρίς όμως οι απολαβές του να συνδέονται με την απόδοση. 

Επίσης, τα επτά κορυφαία στελέχη της UniCredit ανέφεραν στον διευθύνοντα σύμβουλο ότι αποφάσισαν εθελοντικά να παραιτηθούν του δικαιώματός τους για μπόνους για το 2020, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μιστιέ, που «έκοψε» το μισθό του για το 2020 κατά 25%.

Σειρά έχει τώρα η Societe Generale, η οποία αναμένεται να μειώσει τα μπόνους προς τα στελέχη στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Επίσης, η Credit Suisse έχει μειώσει και αυτή τα μπόνους κατά 7%, με εξαίρεση τους traders. Aκόμη μία εξαίρεση και για το προσωπικό της επενδυτικής τραπεζικής της UBS που «είδε» τις απολαβές του να αυξάνονται 20% επειδή κατάφεραν να μετατρέψουν σε κέρδη την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς το 2020.    

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News