Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 20:14
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Kατέρρευσε τελικά η Greensill Capital

Kατέρρευσε τελικά η Greensill Capital

Αίτηση για να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης υπέβαλε τελικά σήμερα η Greensill Capital, λίγες μόλις ημέρες αφότου έχασε την χρηματοδότηση των επενδυτών της και την ασφαλιστική κάλυψη για την χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain finance), όπως ανακοίνωσαν οι διαχειριστές της.

Η Greensill, η οποία συστήθηκε το 2011 από τον πρώην τραπεζίτη της Citigroup Λέξ Γκρίνσιλ και ειδικεύεται στο μοντέλο χρηματοδότησης αλυσίδας προσφοράς,, βοηθούσε τις εταιρείες να διαχειριστούν τα οικονομικά τους πληρώνοντας εκ μέρους τους τους προμηθευτές και συγκέντρωναν εν συνεχεία τα χρήματα.

Ωστόσο, το επιχειρηματικό μοντέλο της Greensill άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές όταν ο βασικός ασφαλιστής της αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο αξίας 4,6 δισ.δολαρίων και η Credit Suisse «πάγωσε» κεφάλαια ύψους 10 δισ.δολαρίων, που ήταν συνδεδεμένα με την εταιρεία, στερώντας της μία βασική πηγή χρηματοδότησης. 

Η Greensill Capital προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάταση και δεν μπορεί να αποπληρώσει δάνεια ύψους 140 εκατ.δολαρίων στη Credit Suisse, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με στάσεις πληρωμών από το βασικό πελάτη της, την GFG Alliance. Σημειώνεται ότι η Greensill είχε χορηγήσει περισσότερα από 143 δισ.δολάρια υπό μορφή χρηματοδότησης σε 10 εκατ. πελάτες και προμηθευτές. 

Οι δικηγόροι της Greensill ανέφερε ότι η εταιρεία έχει επίσης κάνει άνοιγμα ύψους 5 δισ.δολαρίων στον όμιλο GFG Alliance του μεγιστάνα από τον χώρο μετάλλων Σαντζίβ Γκούπτα, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και έχει κηρύξει στάση πληρωμών στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Greensill. 

Οι διαχειριστές θα ελέγξουν πρωτίστως ποιά μέρη της επιχείρησης μπορούν να πωληθούν άμεσα. Μάλιστα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με άμεσα ενδιαφερόμενο για την αγορά μέρος του ενεργητικού της Greensill Capital. Πηγές αποκάλυψαν ότι η Athene Holding, εταίρος της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Apollo Global Management, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά μέρους των δραστηριοτήτων της Greensill.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News