BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Φρενάρει» η προσπάθεια διάσπασης των 830 μονάδων

«Κατεβάζουν» ρυθμούς οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Φρενάρει» η προσπάθεια διάσπασης των 830 μονάδων

Στις αντιστάσεις των 830 μονάδων «προσκρούει» η ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους έχει περιορίσει σημαντικά τα πρωινά κέρδη της ελληνικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,21% και ενισχύεται στις 826,76 μονάδες, κερδίζοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (825,02 μονάδες).

Νωρίτερα, βέβαια, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταφέρει να φθάσει έως τις 833 μονάδες, διαπερνώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (827 μονάδες) και προλειαίνοντας το έδαφος για το επόμενο σημείο αντιστάσεων, δηλαδή αυτών των 840 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 825,79 έως 833,00 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της ημέρας.

Η απώλεια του ανοδικού momentum οφείλεται στην επαναφορά της μεταβλητότητας σε αρκετές μετοχές του Χ.Α., οι οποίες είχαν αναφανδόν στηρίξει το ράλι των τελευταίων ημερών. Πρόκειται κυρίως, για τους τίτλους του ενεργειακού και του τραπεζικού τομέα.

Στις 840 μονάδες οι επόμενες αντιστάσεις

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε αρκετά καλό «φεγγάρι», με τους επενδυτές να προεξοφλούν ένα ισχυρό rebound της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία δε, του ΑΕΠ για το 2020 (ύφεση 8,2%) αποτελούν ακόμη έναν θετικό οιωνό, καθώς η ύφεση διατηρήθηκε σε μονοψήφια επίπεδα, αρκετά κάτω από τον στόχο τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο καιτης Κομισιόν.

Φυσικά, στην πορεία ανάκαμψης της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία δεν αποκλείεται να παράσχει αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και αφομοίωση των κεκτημένων (σ.σ. όπως για παράδειγμα η σημερινή) σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν σωρευτικά κέρδη άνω του 15% το τελευταίο πενθήμερο. 

Οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η παράταση του «Ηρακλή», αλλά και οι εκδόσεις ομολόγων (π.χ. του Tier 2 της Alpha Bank) έχουν δημιουργήσει ένα σπιράλ ειδήσεων, στη βάση του οποίου ο κλαδικός δείκτης έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο για το 2021, κινούμενος μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο του έτους (538 μονάδες).

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, η διατήρηση του ανοδικού τραπεζικού momentum συνιστά ικανή συνθήκη για την κίνηση προς τις 840 μονάδες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα «ανοίξουν» την πόρτα για τις 850 – 900 μονάδες, δηλαδή προς τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Από το +1,5% στο +0,5% οι τράπεζες

Σήμερα, πάντως, οι τράπεζες ακολουθούν την ευρύτερη τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς από το +1,5% έχουν περιοριστεί στο +0,5% και τις 528 μονάδες, οι οποίες -και πάλι βέβαια- απέχουν μία «ανάσα» από το υψηλό 6μήνου (538 μονάδες). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι τραπεζικοί τίτλοι παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, εύρους μικρότερου του +/-1%, δείγμα της μεταβλητότητας που έχει εκδηλωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank κινείται σταθεροποιητικά (-0,08%) στο 0,9492 ευρώ, παρότι νωρίτερα βρισκόταν έως και το +2%. Αντίστοιχα, η Τρ. Πειραιώς έχει απολέσει όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και πλέον κυμαίνεται -επίσης- σε σταθερά επίπεδα. Κατά σχεδόν 0,5% και 1% ενισχύονται, την ίδια ώρα, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,08% 0,9492 ευρώ
  • Attica Bank 0,92% 0,2185 ευρώ
  • Eurobank 0,92% 0,6608 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,43% 2,34 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,13% 0,783 ευρώ

«Οδηγός» η Motor Oil

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το ενδοσυνεδριακό «πισωγύρισμα», οι αγοραστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της Motor Oil να συνεχίζει να παρέχει σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύεται κατά σχεδόν 3%. 

Στο +2% βρίσκεται και η μετοχή της Fourlis, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ κινείται στο +0,7% εν μέσω της διαδικασίας έκδοσης «βιώσιμου» ομολόγου, αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Lamda Development και Mytilineos, οι οποίες χάνουν έως 1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τέλος, ξεχωρίζει το +4% στη μετοχή της κατασκευαστικής ΑΒΑΞ, η οποία προσφάτως προσχώρησε στην κοινοπραξία Vinci – Mytilineos για την Εγνατία Οδό.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 62 μετοχές καταγράφουν άνοδο 38 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 55,6 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News