BUSINESS & FINANCE

Ο «χρησμός» της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα μετά το sell off

Ο «χρησμός» της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα μετά το sell off

Πίστη στα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα της ευρωπαϊκής περιφέρειας εκφράζει  η JP Morgan, έπειτα από το sell off που έπληξε τις αγορές και ανέβασε αισθητά το κόστος δανεισμού. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, η άποψή τους αυτή στηρίζεται στην εκτίμησή τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τις φραστικές παρεμβάσεις της αλλά και θα ρυθμίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές, στην περίπτωση που υπάρξει ουσιαστική περαιτέρω διεύρυνση των spreads. Η JP Morgan, μάλιστα, περιμένει ένα σαφές σχετικό μήνυμα από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο αυτό, διατηρεί τις long θέσεις της στα ελληνικά 7ετή έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, καθώς με το trade αυτό εκφράζει την «εποικοδομητική» -όπως τη χαρακτηρίζει-  στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το spread των 7ετών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αντιστρέφοντας σχεδόν τη μισή από τη διεύρυνσή του σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Έτσι, εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι το spread αυτό θα περιοριστεί περαιτέρω, στις 90-95 μονάδες βάσης, από τα σημερινά επίπεδα των 115 μονάδων βάσης περίπου.

Ο «χρησμός» της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα μετά το sell off-1

Άλλωστε, ακόμα και μετά το τελευταίο sell off, το spread των ελληνικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών είναι κατά 95% χαμηλότερο σε σχέση με τα υψηλά του τελευταίου έτους (είχαν σημειωθεί στις 410 μονάδες βάσης).  Από τα σημερινά επίπεδα των 125 μονάδων βάσης, το spread θα υποχωρήσει στις 110 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο  και στις 90 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, για να κλείσει τη χρονιά στις 100 μονάδες βάσης, εκτιμά η JP Morgan.

Οι αναλυτές του οίκου περιμένουν ανάπτυξη 5% για την ελληνική οικονομία φέτος, με το χρέος στο 201% του ΑΕΠ.

Και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια 30ετής έκδοση από την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το σενάριο αυτό συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News