Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 10:19
BUSINESS & FINANCE

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των εμβολίων: Η Ιταλία μπλοκάρει εξαγωγές

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των εμβολίων: Η Ιταλία μπλοκάρει εξαγωγές

Να μπλοκάρει την εξαγωγή στην Αυστραλία 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που παρήχθησαν σε εργοστάσιο της φαρμακευτικής στην Ιταλία, αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση.

Έτσι, η Ιταλία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει χρήση του νέου κανονισμού που επιτρέπει την απαγόρευση των εξαγωγών, εάν η εταιρεία που παράγει τα εμβόλια δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.

Η Αυστραλία, πάντως, δηλώνει ότι εάν χάσει μία αποστολή, αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Όμως, έχει ζητήσει από την Κομισιόν –η οποία φέρεται να στηρίζει την κίνηση της Ιταλίας- να εξετάσει την απόφαση.

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στις χώρες της Ε.Ε.  μόνο το 40% των δόσεων που έχει συμφωνήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς επικαλείται προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Τον Ιανουάριο, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε περιγράψει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer ως «απαράδεκτες», κατηγορώντας τις εταιρείες ότι παραβιάζουν τους όρους των συμβολαίων τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News