ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ξενοδοχείο ζητά την πτώχευση της Τοξότης του Καλογρίτσα

Ξενοδοχείο ζητά την πτώχευση της Τοξότης του Καλογρίτσα

Με το…αριστερό έχει μπει το 2021 για την τεχνική εταιρεία Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα, της οποίας η δραστηριότητα-έχει πάψει τουλάχιστον από το 2018 οπότε κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ – έχει δημιουργήσει σημαντικές οφειλές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ακόμη εταιρεία, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Σαντορίνη κατέθεσε αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία ζητεί την πτώχευση της Τοξότης. Για την υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος η Τετάρτη 21η Απριλίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ακόμη αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε μηχανικός και αναμένεται, εάν δεν υπάρξει αναβολή, να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις πτώχευσης της Τοξότης, όπως αυτή της τεχνικής εταιρείας Ιντερμπετόν, συνήθως δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο και γι’ αυτό μέλει να φανεί ποια θα είναι η τύχη των δύο αυτών αιτήσεων.

Η (προηγούμενη) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να επαναφέρει την Τοξότης στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα, σύμφωνα με όσα, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι επικριτές της. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προχωρήσει στην κατάτμηση του οδικού άξονα Πάτρα- Πύργος σε οκτώ τμήματα, με την εταιρεία να μειοδοτεί, αρχικά, για τα τέσσερα πρώτα τμήματα. Η Τοξότης κοινοπρακτικά με την Ομάδα Κατασκευών κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα δύο από τα τέσσερα τμήματα (Δουναίικα-Πύργος και Κυλλήνη-Βάρδα), αλλά αδυνατώντας να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές κηρύχθηκε, τέλη του περασμένου καλοκαιριού, έκπτωτη από τα συγκεκριμένα έργα.

Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται για την Τοξότης όταν το 2018 η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν αξία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Χάρη, εξάλλου, στα έργα της ΔΕΗ, η εταιρεία σημείωνε, στην οικονομική έκθεση του 2015, για την 33η χρήση ότι “με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον θέση leader στον κλάδο”.

Την ίδια στιγμή, η Τοξότης φέρεται να οφείλει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Αττικής που αποτελεί βασικό πιστωτή, ενώ ποσό της τάξης των 4 εκατ. έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι.

Το καλοκαίρι του 2016 ο όμιλος Καλογρίτσα είχε βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς η εταιρεία Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε., που ανήκε στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, υιό του ιδρυτή της Τοξότης, Χρ. Καλογρίτσα, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Εν τέλει, η εταιρεία του Ι. Καλογρίτσα αποσύρθηκε από τη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια σταμάτησε την ευρύτερη δραστηριοποίησή της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News