Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 18:26
BUSINESS & FINANCE

Πώς έχουν «μοιραστεί» 6,4 δισ. σε 3 εκατ. εργαζόμενους – ανέργους

Πώς κατανέμονται τα ποσά

Πώς έχουν «μοιραστεί» 6,4 δισ. σε 3 εκατ. εργαζόμενους – ανέργους

Συνολικά 6,4 δισ. ευρώ έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών σε περίπου 3 εκατ. εργαζομένους και ανέργους, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει τόσο  οριζόντια μέτρα (π.χ. αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κλπ.) όσο και στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι -για παράδειγμα- οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα μόνο για τους εργαζομένους αγγίζουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ. (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου (σ.σ. που θα γίνει την Παρασκευή) καθώς και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δίχτυ προστασία έχει απλωθεί και στους ανέργους, μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί, επίσης, η σημασία των μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οποία προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 500.000 ωφελούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι δαπάνες της Ελλάδας για την στήριξη των εργαζόμενων και των ανέργων υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του προϋπολογισμού ώστε να στηριχθεί η οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία» σχολίασε το αρμόδιο υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2021 έχουν προϋπολογιστεί συνολικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο ήδη βαίνει προς εξάντληση, με αποτέλεσμα να αναμένεται η σημαντική υπέρβασή του. Συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων του 2020, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας:

– Μέτρα στήριξης εργαζομένων

  • Αναστολές συμβάσεων εργασίας: 2,4 δις. ευρώ σε 1,13 εκατ. μοναδικούς ωφελούμενους
  • Δώρο Πάσχα αναστολών: 105 εκατ. ευρώ
  • Μονομερείς δηλώσεις (τουρισμός, καλλιτέχνες): 161,4  εκατ. ευρώ σε 120.000 περίπου ωφελούμενους
  • Επιστήμονες: 115  εκατ. ευρώ σε 181.046 ωφελούμενους
  • Ειδικές κατηγορίες: 50 εκατ. ευρώ σε 62.000 ωφελούμενους
  • ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: 67,5 εκατ. ευρώ σε 70.835 ωφελούμενους

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Εκτιμώμενο ύψος 1,5  δις. ευρώ  (Μάρτιος 2020- Φεβρουάριος  2021): Στις 5 Μαρτίου θα γίνουν πληρωμές (αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου και παρελθόντων μηνών κλπ.) εκτιμώμενου ύψους 250 εκατ. ευρώ), ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή 40 εκατ. ευρώ μέσω ΟΑΕΔ για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

– ΟΑΕΔ: Μέτρα στήριξης ανέργων

  • Παροχές ΟΑΕΔ: Έχουν δοθεί περίπου 1,5  δισ. Ευρώ σε τακτικές και έκτακτες παροχές, που επιμερίζονται ως εξής:
  • 1,1 δις. Ευρώ σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές 
  • 349,5  εκατ. ευρώ σε  έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης)
  • Από τις τακτικές και έκτακτες παροχές του ΟΑΕΔ έχουν ωφεληθεί 755.000 άνεργοι και 52.000 εργαζόμενες μητέρες.

– Προγράμματα ΕΣΠΑ

Προγράμματα του Υπουργείου μέσω ΕΣΠΑ:  Για την περίοδο της πανδημίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων έχουν διατεθεί 238 εκατ. ευρώ σε 47.000 περίπου ωφελούμενους

– Μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας

  • Διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο του 2020: 56 εκατ. ευρώ σε 500.000 δικαιούχους
  • Έκτακτο επίδομα με βάση τα τέκνα σε νοικοκυριά δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος:8,6 εκατ. ευρώ σε 50.128 δικαιούχους
  • Ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με έκτακτο προσωπικό: 12 εκατ. ευρώ
  • Μέτρα προστασίας και υλικοτεχνικής βοήθειας ιδιωτικών και δημοσίων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων: 2 εκατ. ευρώ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News