Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 14:33
ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Στα 750 εκατ. το εβδομαδιαίο κόστος του lockdown

Στα 750 εκατ. το εβδομαδιαίο κόστος του lockdown

Νέες διευκρινίσεις για το κόστος του lockdown στην ελληνική οικονομία παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του ψηφιακού συνεδρίου «Fin Forum 2021 – Shaping the future of banking & finance».

Αφού διαβεβαίωσε ότι η χώρα διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα και ότι έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας, επεσήμανε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα διαμορφωθεί φέτος στα 11,6 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα 7,5% που έχουν προϋπολογιστεί για το 2021.

Εξήγησε δε, ότι κάθε εβδομάδα lockdown «κοστίζει» 750 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα διαμορφωθεί σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη του εμπορίου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, την ίδια ώρα, ανέρχονται στα 34 δισ. ευρώ, με τον κ. Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. «Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν τις κύριες δικλείδες ασφαλείας».

«Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η ανάκτηση της αξιοπιστίας αντισταθμίζουν τους βαθμούς δυσκολίας για επιτυχείς εξόδους στις αγορές» σχολίασε, επιπλέον.

Ειδική μνεία έκανε τέλος, και στην απόφαση της Κομισιόν για παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2022, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ευελιξίας και το 2023.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News