Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Τι έκανε η Mytilineos το 2020: Μικρή αύξηση στα EBITDA, στα 128 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Στο 1,8 δισ. ευρώ ο τζίρος

Τι έκανε η Mytilineos το 2020: Μικρή αύξηση στα EBITDA, στα 128 εκατ. ευρώ τα κέρδη

«Ανθεκτικά» στην πανδημία αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Mytilineos για το 12μηνο του 2020, με τα καθαρά αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε κέρδη 128,9 εκατ. ευρώ έναντι 144,9 εκατ. ευρώ το 2019. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια μικρή μείωση της τάξης του 11%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της κραταιάς εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,898 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 16% σε σχέση με το 2019, όταν είχα διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Αποθήκευσης Ενέργειας, όπου ο τζίρος περιορίστηκε από 388 σε 263 εκατ. ευρώ (-32%). Ακολούθησε η κάμψη στον τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης από 277 σε 208 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το βαρύ «χαρτί» της εταιρείας, ο κλάδος Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου εμφάνισε κύκλο εργασιών 927 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 12μηνο του 2019 (996 εκατ. ευρώ). Στον τομέα της Μεταλλουργίας, τέλος, η Mytilineos πέτυχε τζίρο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έναντι 594 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Σε επίπεδο EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), η εταιρεία σημείωσε κέρδη 315,2 εκατ. ευρώ, επίδοση οριακά αυξημένη κατά 1% σε σχέση με το 2019, όταν είχε καταγράψει κέρδη 313,2 εκατ. ευρώ. Η -έστω και οριακή- βελτίωση οφείλεται εξ ολοκλήρου στον κλάδο Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, ο οποίος είχε EBITDA 156 εκατ. ευρώ έναντι 100,9 εκατ. ευρώ το 2019. Ήτοι αύξηση της τάξης του 55%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης υποχώρησε κατά 51% στα 10,9 εκατ. ευρώ, ο κλάδος Ανάπτυξης ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας κατά -48% στα 15,1 εκατ. ευρώ και ο κλάδος της Μεταλλουργίας κατά -17% στα 136,1 εκατ. ευρώ. Οι λοιπές δραστηριότηρες εμφάνισαν άνοδο κατά 14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο EBIDA βελτιώθηκε στο 17% από 14%, ενώ το περιθώριο καθαρών κερδών αυξήθηκε στο 7% από 6%. 

Τι έκανε η Mytilineos το 2020: Μικρή αύξηση στα EBITDA, στα 128 εκατ. ευρώ τα κέρδη-1

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

  • Ο Τομέας Μεταλλουργίας της Εταιρείας έχεικαθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί με τα μεταλλεία της και τη μονάδα παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε 650.000 τόνους βωξίτη, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 220.000 τόνους σε αλουμίνιο (πρωτόχυτο και δευτερόχυτο) και τους 820.000 τόνους σε αλουμίνα. Το εργοστασιακό συγκρότημα στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, μέσω της επωνυμίας Αλουμίνιον της Ελλάδος, έχει συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας και 15 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, με παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές εφάμιλλες των κορυφαίων μεταλλουργικών βιομηχανιών παγκοσμίως και με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα €600 εκ. για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας του εργοστασίου. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.
  • Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Εταιρείας, μέσω της Protergia, συγκεντρώνει την διαχείριση όλων των πάγιων και ενεργειακών δραστηριοτήτων της. Σήμερα η Εταιρεία τοποθετείται μεταξύ των ηγετών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, που ξεπερνά το 13,5% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου θερμικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιωτικές επενδύσεις σε εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, η Protergia διαθέτει βαθιά γνώση της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ υλοποιεί συνεχώς φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία και στην απασχόληση. Η Protergia δραστηριοποιείται και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, υπηρετώντας τις ανάγκες των πελατών για ανταγωνιστικές τιμές και σύγχρονες, αξιόπιστες υπηρεσίες. Η δραστηριότητα της Εταιρείας στον τομέα της Ενέργειας ενισχύεται από τον τομέα Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η προμήθεια της εταιρείας με φυσικό αέριο, σε ανταγωνιστικούς όρους, επιτρέποντάς της έτσι να ενισχύσει το ενεργειακό προφίλ της Εταιρείας και, ταυτόχρονα, να επιτύχει αξιοσημείωτη οργανική ανάπτυξη.
  • Η Εταιρεία προχώρησε στον μετασχηματισμό του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES BU). Ο Τομέας με αναβαθμισμένη κατεύθυνση, πέραν της κατασκευής θερμικών μονάδων και επιλεγμένων έργων υποδομών που παραδοσιακά εκτελεί, επικεντρώνεται στη δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability Projects), όπως διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου).
  • Η Εταιρεία, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προοπτικές της ηλιακής ενέργειας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης των οικονομίων παγκοσμίως, στο πλαίσιο των γενικότερων επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, καθώς και τη θέση της θυγατρικής της METKA EGN ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως, προχώρησε στη δημιουργία του νέου Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας. Η MYTILNEOS με αυτή τη στρατηγική πρωτοβουλία δημιουργεί έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, παρέχοντας παράλληλα εγγενείς συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων της. Ο νέος Τομέας της MYTILINEOS είναι παγκόσμιος κατασκευαστής και ανάδοχος έργων ηλιακής ενέργειας προσφέροντας αξιόπιστές λύσεις σε όλο το φάσμα ανάπτυξης αυτών των έργων, από αυτόνομα ηλιακά πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας έως πολύπλοκα υβριδικά έργα. Με ισχυρή τεχνογνωσία, δραστηριοποίηση σε διεθνές επίπεδο και απαράμιλλη ανταπόκριση, η Εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί έργα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες της.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News