Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 12:34
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Σε ποιες χώρες «άντεξε», σε ποιες κατέρρευσε

Λιανεμπόριο: Σε ποιες χώρες «άντεξε», σε ποιες κατέρρευσε

Περαιτέρω μείωση εμφάνισε τον Ιανουάριο ο όγκος του λιανεμπορίου στις χώρες της Ευρωζώνης, σε μια εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην παράταση των περιοριστικών μέτρων και στις αρχές του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκου λιανικού εμπορίου υποχώρησε κατά 5,9% στις χώρες της Ευρωζώνης και κατά 5,1% στις χώρες της Ε.Ε. έναντι του Δεκεμβρίου, όταν το λιανεμπόριο είχε αυξηθεί κατά 1,8% και κατά 1,4% αντίστοιχα, χάρη στις πωλήσεις των Χριστουγέννων.

Ακόμη μεγαλύτερη αποδείχθηκε η «βουτιά» σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, καθώς ο όγκος διολίσθησε κατά 6,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,4% στις χώρες της Ε.Ε.

Λιανεμπόριο: Σε ποιες χώρες «άντεξε», σε ποιες κατέρρευσε-1

Σε μηνιαίο επίπεδο (-5,9%), ο κλάδος των μη τροφίμων εμφάνισε κάμψη της τάξης του 12% στην Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα ο κλάδος τροφίμων – ποτών – καπνού ενισχύθηκε κατά 1,1%.

Ανάμεσα στα κράτη – μέλη, οι υψηλότερες πιέσεις καταγράφηκαν σε Αυστρία (16,6%), Ιρλανδία (15,7%) και Σλοβακία (11,1%). Στον αντίποδα, το λιανεμπόριο «άντεξε» σε Σουηδία (3,5%), Βουλγαρία (1,8%) και Εσθονία (1,7%).

Όσον αφορά την ετήσια επίδοση (-6,4%), ο κλάδος των καυσίμων περιορίστηκε σημαντικά κατά 18,3%, όπως και ο κλάδος των μη τροφίμων, ο οποίος παρουσίασε απώλειες 13,6%. Αντίθετα, ο τομέας τροφίμων – ποτών – καπνού αυξήθηκε κατά 5,9%.

Στις χώρες – μέλη, το μεγαλύτερο «πλήγμα» δέχθηκαν οι Αυστρία και Σλοβακία, οι οποίες αμφότερες απώλεσαν το 16,8% του λιανεμπορίου. Η Εσθονία δε, εμφάνισε βελτίωση κατά 8%, το Βέλγιο κατά 4,2% και η Φινλανδία κατά 3,8%.

Λιανεμπόριο: Σε ποιες χώρες «άντεξε», σε ποιες κατέρρευσε-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγέθη Ιανουαρίου από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Τσεχία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News