BUSINESS & FINANCE

Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης

Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης

Βγαίνει από το συρτάρι ξανά το σχέδιο για την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Επισημαίνεται μάλιστα πως οι συνταξιούχοι αυτοί δικαιούνται και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου στην οποία ορίζεται ο τρόπος εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 13η.05.2016.

Η νέα υπουργική απόφαση, αφορά σε κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες ή έχουν ήδη επανυπολογιστεί ή εκκρεμεί ο επανϋπολογισμός τους και προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Η σχετική απόφαση αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Παρόλο που η μεταρρύθμιση μετρά ήδη ένα χρόνο καθώς έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2020, μένει ακόμη στα συρτάρι .Μάλιστα υπάρχει και  αναδρομική ισχύς των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης από τον Οκτώβριο του 2019  καθώς τότε υπήρξαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οποίες αποτέλεσαν και την βάση  για τις σχετικές διατάξεις του νόμου Βρούτση.

Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αναμένονται να δοθούν μετά τον Μάϊο ,αρχές Ιουνίου. Όπως αναφέρουν μάλιστα αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Εργασίας, προτεραιότητα έχει δοθεί αυτή την στιγμή στο σχέδιο της προκαταβολής της σύνταξης ώστε να καλυφθούν σε πρώτη φάση όσοι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη. Σε κάθε περίπτωση όμως το σχετικό χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας θα εξαρτηθεί και από το πλαίσιο των δυνατοτήτων του e-ΕΦΚΑ.

Πώς θα καταβληθούν οι νέες αυξήσεις

Η αναπροσαρμογή από 01.10.2019 όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν.4387/2016 διατάξεις, πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός και αναπροσαρμογή του διαστήματος από 13.05.2016 έως 30.09.2019. Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης εφαρμόζονται άμεσα χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 01.10.2019 σύνταξη, θα γίνει σύγκριση με

α) το καταβαλλόμενο την 30.09.2019 ποσό εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς

β) το άθροισμα της εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών θα γίνει μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.

Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.09.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ` έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Τέλος, τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News