Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 22:51
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Greensill Bank: Η αρχή ενός νέου σκανδάλου;

Greensill Bank: Η αρχή ενός νέου σκανδάλου;

Ποινική δίωξη κατά της διαχείρισης της γερμανικής τράπεζας Greensill Bank άσκησε η ρυθμιστική χρηματιστηριακή αρχή της Γερμανίας, BaFin, η οποία έχει υποψίες για χειραγώγηση του ισολογισμού της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές. Η κίνηση αυτή περιπλέκει ακομη περισσότερο τις προσπάθειες της Greensill να σώσει κάποια τμήματα της αυτοκρατορίας της, ενός πάλαι ποτέ ισχυρού χρηματοοικονομικού ομίλου που είχε την υποστήριξη της SoftBank και σύμβουλο τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η γερμανική Bafin επέβαλε μορατόριουμ στις δραστηριότητες της τράπεζας, αναστέλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία της. Το μορατόριουμε είναι ένα εργαλείο που βάζει φρένο σε έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με χρεοκοπία ή με υπερβολικό χρέος, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της BaFin.

Ο μητρικός όμιλος της τράπεζας, η βρετανική Greensill Capital, σχεδιάζει να καταθέσει τις επόμενες ημέρες αίτηση για να τεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης στη Βρετανία, μεταφέροντας ωστόσο κάποια ζωτικά τμήματα της αυτοκρατορίας της στην Apollo Global Management. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη στιγμή που ο βρετανικός όμιλος έχασε την υποστήριξη των δύο διαχειριστών κεφαλαίου – Softbank και Αpollo Global Management – οι οποίοι στήριζαν τμήματα του μοντέλου της χρηματοδότησης εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain finance), μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μετρητά από τράπεζες και funds για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους χωρίς να κάνουν χρήση του κεφαλαίου κίνησης. Aυτού του είδους η χρηματοδότηση ωστόσο ενέχει κινδύνους καθότι δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό της επιχείρησης ως χρέος.

Τα προβλήματα κορυφώθηκαν όταν κάποιοι από τους πελάτες της Creensill παρουσίασαν δυσκολίες με αποκορύφωμα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όταν δύο κορυφαίοι επενδυτές, η ελβετική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού GAM Holdings και η Credit Suisse, με τίτλους που είχαν ως εγγύηση ενεργητικό της τράπεζας γνωστοποίησαν ότι επρόκειται να κλείσουν την χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το 85% των καταθέσεων ύψους 3,5 δισ.ευρώ της Greensill ανήκουν σε μικροεπενδυτές και καλύπτονται από το πρόγραμμα ασφάλισης καταθέσεων της Γερμανίας, όμως οι καταθέσεις των θεσμικών αναμένεται να πληγούν κατά 500 εκατ.ευρώ.  

Η ελεγκτικολογιστική αρχή KPMG εγείρει επίσης ανησυχίες για το βαθμό έκθεσης της τράπεζας σε επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με τον μεγιστάνα στον χώρο των μετάλλων Σαντζίιβ Γκούπτα. Η έρευνα της KPMG εστιάζει σε γραμμές χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που δόθηκαν από την τράπεζα στις επιχειρήσεις του Γκούπτα, σύμφωνα με πηγές. Ο Γκούπτα είχε στενές σχέσεις με τον Λεξ Γκρίνσιλ, τον 44χρονο Αυστραλιανό τραπεζίτη που ίδρυσε την εταιρεία και διακρατεί μερίδιο στη Greensill Capital.

H Greensill Bank ιδρύθηκε το 1927 στη Βρέμη με την ονομασία Nordfinanz Bank έως το 2014, οπότε και εξαγοράστηκε από τη Greensill Capital. Εκτοτε, ο ισολογισμός της μικρής τοπικής τράπεζας αύξηθηκε ταχύτατα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News