Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 15:25
BUSINESS & FINANCE

Τα νοικοκυριά «μάζεψαν» 2,9 τρισ. – Θα τα «ρίξουν» στην κατανάλωση ή στις οφειλές τους;

Τα νοικοκυριά «μάζεψαν» 2,9 τρισ. – Θα τα «ρίξουν» στην κατανάλωση ή στις οφειλές τους;

Η πανδημία ώθησε τους καταναλωτές των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κρατήσουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή και «κάτω από το στρώμα» καθώς τα κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες, αλλά και η έντονη αβεβαιότητα έβαλαν «φρένο» στην κατανάλωση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg η τάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αποταμιεύσεις σε αυτές τις οικονομίες να αυξηθούν κατά 2,9 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα ρευστού, η οποία θέτει τις βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας. 

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και την Ιαπωνία έβαλαν τα χρήματά τους στην άκρη, όταν κλήθηκαν να μείνουν σπίτι. Υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν για ένα διάστημα να αποταμιεύουν, καθώς οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, ενώ τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται έως ότου αποσυρθούν. 

Πάνω από το ήμισυ των αποταμιεύσεων, δηλαδή τα 1,5 τρισ. δολάρια, είναι μόνο στις ΗΠΑ. Το ποσό είναι διπλάσιο της μέσης ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ που είδαμε στην τελευταία περίοδο ανάπτυξης και αντίστοιχο του ετήσιο προϊόντος της Νότιας Κορέας. 

 

Πηγές: Εθνικές κεντρικές τραπεζες και στατιστικές αρχές, Bloomberg Economics

 

Οι αισιόδοξοι ποντάρουν σε μία έκρηξη της κατανάλωσης καθώς οι πολίτες θα τρέχουν στα καταστήματα, τα εστιατόρια, τους χώρους αναψυχής, τα τουριστικά θέρετρα, αθλητικές διοργανώσεις και πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι πολλοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να κραούν τα χρήματά τους στην άκρη ή θα τα χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή χρεών έως ότου περάσει οριστικά η υγειονομική κρίση και αρχίζει να βελτιώνεται ουσιαστικά η εικόνα στην αγορά εργασίας.

Στις ΗΠΑ, εάν τα χρήματα που αποταμιεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο πήγαιναν στην κατανάλωση η ανάπτυξη θα εκτινασσόταν στο 9% αντί για το 4,6% που προβλέπεται για το 2021 σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αντιθέτως εάν οι αποταμιεύσεις δεν γίνουν δαπάνες, η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 2,2%.  Το καλοκαίρι του 2020 έδειξε πόσο γρήγορα οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν όταν αρθούν οι περιορισμοί για την Covid-19. Από την άλλη έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει μία οικονομία σε ύφεση, σε περίπτωση νέας έξαρσης των κρουσμάτων.

Στην Κίνα οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 2,8 τρισ. γιουάν (430 δισ. δολάρια) περισσότερο από ό,τι σε κανονικές συνθήκες. Ομοίως αυξήθηκαν κατά 32,6 τρισ. γεν (300 δισ. δολάρια) στην Ιαπωνία και κατά 117 δισ. στερλίνες (160 δισ. δολάρια) στη Βρετανία. Σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 387 δισ. ευρώ (465 δισ. δολάρια). Η μεγαλύτερη αύξηση κατεγράφη στη Γερμανία (142 δισ. ευρώ). 

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News