Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 18:52
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η «Βεργίνα» πάει στα ολλανδικά δικαστήρια τη Heineken

Διεκδικεί 100 εκατ. ευρώ

Γιατί η «Βεργίνα» πάει στα ολλανδικά δικαστήρια τη Heineken

Για «δικαίωση» εναντίον του ολλανδικού ομίλου «Heineken» κάνει λόγο η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (ΖΜΘ), μετά την απόφαση Εφετείου του Άμστερνταμ να κάνει αποδεκτό το αίτημα συζήτησης της αγωγής της ελληνικής εταιρείας. 

Η υπόθεση αφορά προσφυγή του 2017, με την οποία η ανεξάρτητη ζυθοποιία της Κομοτηνής καταγγέλλει αθέμιτες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει και να εξετάσει την σχετική αγωγή, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία στρέφεται όχι μόνο κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και της μητρικής εταιρίας «Heineken».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική πρωτοβουλία της ΖΜΘ ξεκίνησε, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ελλάδας, η οποία αναγνώρισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση που διατηρεί στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών. Αποτέλεσμα ήταν η επιβολή προστίμου 31,5 εκατ. ευρώ.

H ΖΜΘ, η οποία είναι παραγωγός της γνωστής ετικέτας «Βεργίνα», υποστήριξε ότι η υπόθεση πρέπει να συζητηθεί και στην Ολλανδία, όπου έχει την έδρα της η Heineken, επειδή οι δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τελούσαν υπό την καθοδήγηση και εις γνώση της μητρικής εταιρείας.

«Η προσπάθεια της Heineken να αποστασιοποιηθεί από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της ελληνικής εταιρείας παραγωγής της, απέτυχε» δήλωσε ο Δημήτρης Κρις, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΖΜΘ.

«Δεδομένης της διάρκειας και του εύρους της παραβατικής συμπεριφοράς, η υπόθεση μπορεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ολλανδία, αφού η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφήνει περιθώριο για την έγερση αξιώσεων εναντίον της ολλανδικής εταιρείας κι από άλλες ζυθοποιίες» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Κρις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News