Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 14:03
BUSINESS & FINANCE

Κόντρα στο ανοδικό «ρεύμα» oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «φλερτάρει» με το 1%

Κόντρα στο ανοδικό «ρεύμα» oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Περαιτέρω αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς το κόστος δανεισμού για τη 10ετία «φλερτάρει» με το 1%, για πρώτη φορά από τις 25 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 2,1 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,007%, δίνοντας συνέχεια στην πτώση 8 μ.β. της Δευτέρας.

Αντίστοιχου εύρους βελτίωση παρατηρείται και στα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση να περιορίζεται κατά 3,3 μ.β. και να ανέρχεται στο 0,164% -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, τα 10ετή spreads, δηλαδή η απόκλιση από την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, παραμένουν στα επίπεδα των 132 μ.β..

Μάλιστα, η πτώση των ελληνικών αποδόσεων έρχεται κόντρα στο ευρύτερο κλίμα των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα οποία επηρεάζονται δυσμενώς από τα αμφίσημα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως «ξορκίσει» μια πρόωρη άρση της νομισματικής στήριξης, τα επίσημα στοιχεία από τις εβδομαδιαίες αγορές κρατικών ομολόγων (PEPP) υποδηλώνουν μια σημαντική επιβράδυνση.

Για παράδειγμα, την εβδομάδα 21 – 26 Φεβρουαρίου, η Φρανκφούρτη προχώρησε στην καθαρή αγορά ομολόγων, αξίας 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP -έναντι 17,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα 14 – 19 Φεβρουαρίου.

Κόντρα στο ανοδικό «ρεύμα» oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων-1

Έτσι, σήμερα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξάνεται κατά 2,4 μ.β. στο -0,315%, του γαλλικού ομολόγου κατά 2,4 μ.β. στο -0,072%, του ιταλικού ομολόγου κατά 3,3 μ.β. στο 0,702% και του ισπανικου ομολόγου κατά 2,6 μ.β. στο 0,361%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί σε υψηλό 12 μηνών, εξαιτίας των ανησυχιών για πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων, ως απόρροια της βελτίωσης των προοπτικών της οικονομίας.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις αγορές, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ έσπευσαν να καθησυχάσουν τους αναλυτές, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις, οι οποίες διασαλεύουν την ηρεμία στις αγορές ομολόγων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News